Jak zablokowac win+D ??

0

wiecie moze jak zablokowac skrót win+D aby nie mozna bylo zminimalizowac programu ??

0
  1. Możesz spróbować zarejestrować swoją wersje tego skrótu i ją obsługiwać(ale niewiem jak na to windows zareaguje skoro to jest wbudowany skrót).
  2. Jażeli się to nie powiedzie to możesz spróbować <ort>odnaleść </ort>okno które ten skrót rejestruje(zdaje się że jest to pulpit) pozyskac jego uchwyt i w jego imieniu usunąć ten skrót.
    Jeżeli to nie pomoże to na chwilę obecną nie mam pomysłu. Uwaga i taka sztuczka może się nie powieść, a grzebania z tym może okazać się co niemiara, więc należy zadać sobie pytanie czy aby warto.
0

Myslę, że obsługa własnego zdarzenia dla Win+D wystarczy, ale takie pytanie poboczne - po co blokować minimalizację? Można też zastosować właściwość bdPosition 'StayOntop' klasy TForm, ale to chyba nie pomoże.

0
Aga124 napisał(a)

wiecie moze jak zablokowac skrót win+D aby nie mozna bylo zminimalizowac programu ??

[Ctrl]+[D] nie minimalizuje tylko pokazuje pulpit (tak samo jak ikonka w quick launch), po ponownym wciśnięciu tej kombinacji okna powracają... Skót minimalizacji to [Ctrl]+[M]

0

Wiem, o co chodzi - to był tylko taki skrót myślowy, bo zawsze używam tego skrótu do schowania wszystkich okien.

0
Tommy the Thunderer napisał(a)

Wiem, o co chodzi - to był tylko taki skrót myślowy, bo zawsze używam tego skrótu do schowania wszystkich okien.

zawsze możesz w onResize

  if Form1.WindowState <> swMaximized Then
    Form1.WindowState := wsMaximized;

W tym momencie okno powinno pozostać zawsze zmaksymalizowane... ale głowy za to do końca nie dam...

0
angel2953 napisał(a)
Tommy the Thunderer napisał(a)
  if Form1.WindowState <> swMaximized Then
    Form1.WindowState := wsMaximized;

No Niestety Wywala, ze swMaximized nie zostalo wczesniej zadeklarowane...

0

To zamien na wsMaximized...
Zwykła literówka

0

no niestety to nie pomoglo, a wrecz przeciwnie. Program ma ustalone szerokosc/wysokosc a po tym kodzie rozciaga sie na caly ekran. I Nadal Klikajac Win+D program chowa sie do paska i go nie widac na pulpicie... :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1