[delphi] Dostosowywanie paska narzędzi przez użytkownika

0

Witam drogich prgomrammersów.

Chciałbym zrobić w swoim programie, aby użytkownicy mogli zmieniać pasek narzędzi. Wiem że to możliwe (flashget-> http://img119.imageshack.us/img119/5148/managetoolbar8yv.png ). Szukałem w Object Inspector i procedurach komponentu TToolBar, ale nic nie znalazłem (np. procedura ManageToolbar załatwiała by sprawę ;P ale niestety takiej nie ma). Czy wiecie jak to wyświetlić, i żeby też to działało ?

Aha jeshcze jedna sprawa: domyślnie jeśli ToolButton ma Style: DropDown, to się pokazuje osobno przycisk, a osobno strzałka. Jak klikam przycisk to się wykonuje event przycisku, a jak s3ałkę, pokazuje się menu. Jak zrobic, aby przycisk nie miał osobno strzałki, i żeby kliknięcie w przycisk powodowało wyświetlenie się menu? Tylko nie mówcie, żeby robić procedury Menu.Popup jako event, bo to glupio wyglada: myslish ze to przycisk a to menu.

Z góry dzięki za pomoc

0
_ok_szk napisał(a)

Chciałbym zrobić w swoim programie, aby użytkownicy mogli zmieniać pasek narzędzi. Wiem że to możliwe (flashget-> http://img119.imageshack.us/img119/5148/managetoolbar8yv.png ). Szukałem w Object Inspector i procedurach komponentu TToolBar, ale nic nie znalazłem (np. procedura ManageToolbar załatwiała by sprawę ;P ale niestety takiej nie ma). Czy wiecie jak to wyświetlić, i żeby też to działało ?
ActionMenager + ActionMainMenuBar + ActionToolBar + TCustomizeDialog. To co wyżej (inaczej zrealizowano opcję dodawania przycisków do toolbara (drag and drop) i masz automatycznie zapisywanie ustawień
albo druga opcja Toolbar 2000

Aha jeshcze jedna sprawa: domyślnie jeśli ToolButton ma Style: DropDown, to się pokazuje osobno przycisk, a osobno strzałka. Jak klikam przycisk to się wykonuje event przycisku, a jak s3ałkę, pokazuje się menu. Jak zrobic, aby przycisk nie miał osobno strzałki, i żeby kliknięcie w przycisk powodowało wyświetlenie się menu? Tylko nie mówcie, żeby robić procedury Menu.Popup jako event, bo to glupio wyglada
nie znam innej opcji

myslish
a to z jakiego języka??

0

Poczytaj też o dockowaniu, ToolBar, ActionList, CoolBar, ControlBar, PageControl, nio i przede wszsytkim o wspomnianym ActionManagerze

0

Hyba w Delphi7Personal nie ma ActionMenagera. A w ActionList nie znalazłem TCustomizeDialog.

Aha wiem jak se s tym poradzic przez Drag&drop i pusta forma, ale jak zrobic, zeby user przy naciskaniu przycisku wywolywal OnClick, a nie przeciąganie? Bo tak nie można obsługiwać programu ;/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1