Wyszukiwanie w bazie danych

0

Witam...mam otóż coś takiego:
....
table1.open;
table1.First;
while not table1.Eof do begin
if table1.Fields[10].asstring =Richedit1.text then begin
for i:=0 to Table1.FieldCount-1 do begin
Listbox1.Items.add(table1.Fields[i].FieldName +': '+ table1.Fields[i].asstring );
end; end;
table1.next;
end;
......
a problem jest taki ,iż nieważne ile słów wpiszę w Richedit, program znajduje i wypisuje zawartość TYLKO tych rekordów ,zawierających TYLKO pierwsze wpsiane słowo. Np. wpisuję: jeden, dwa ,trzy a program znajduje tylko te rekordy zawierające: JEDEN...i jest mi z tego powodu przykro.Może ktoś móglby mi pomóc? Dzięki z góry...

0

Ehhh.... Mi jest przykro to czytac. Formatuj jakos ten tekst, uzywaj tagow i jakiejs konwencji nazewnictwa... Po co Richedit? Zaraz pewnie jakis mod sie tym zajmie, bo takie zeczy to do Newbe. Proponuje walnac na forme TEdit i dac kod:

Table1.Open;
if Table1.Locate(Table1.Fields[10].FieldName, Edit1.Text, [loPartialKey]) then
  for i := 0 to Table1.FieldCount - 1 do 
    Listbox1.Items.Add(Table1.Fields[i].FieldName + ':     ' + Table1.Fields[i].AsString);

Pisane z glowy, ale powinno byc OK.

0

spc napisał:

Po co Richedit?

On chce wszystkie słowa jakie są w wierszach Richedit, a nie tylko słowo, więc po co mu pierdoły piszesz i głowę zawracasz z Editem? Czytaj koleś ze zrozumieniem i kup słownik ortograficzny sobie.

...
W Richedit musisz zastosować pętlę, aby przeszukiwał każdy jego wiersz.

0

A czy moj przyklad wyszukuje slowo???

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1