[Delphi] Wczytywanie danych z pliku txt.

0

Witam,

Mam taki problem otóż mam plik.txt w którym znajdują się pewne dane w postaci jakby tabeli:
dane11 dane12 dane13 ... dane1n
dane21 dane22 dane23 ... dane2n
dane31 dane32 dane33 ... dane3n
...
danem1 danem2 danem3 ... danemn

gdzie wierszy jest około 50000. I teraz dane te chcę wrzucić do stringgrida, ale kiedy robie to w ten sposób:

assignfile(plik, opendialog1.filename); 
    reset(plik);     
     while not(eof(plik)) do
     begin 
              Readln(plik, linia); 
     //danenm wycinam sobie z kazdej linii
          StringGrid1.Cells[1,StringGrid1.RowCount-2]:=danem1;
          StringGrid1.Cells[2,StringGrid1.RowCount-2]:=danem2;
          StringGrid1.Cells[3,StringGrid1.RowCount-2]:=danemn;
        end;

to jest problem, że do lini wczytuję całą linię a ja chciałbym zrobić sobie wczytywać tak abym wczytywał nie całe linie ale kolejne elementy w rekordach czyli te oddzielone spacjami.
Kiedy zapuszczam pobieranie danych z tego pliku to długo mieli aż wywala "<ort>aut </ort>of memory".

Czy może mi ktoś z tym pomóc?

0
penol napisał(a)

Czy może mi ktoś z tym pomóc?

Spróbuj popatrzeć tu http://4programmers.net/Forum/295003?h=parsestring#id295003

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1