Delphi fullscreen

0

Witam
Mam do napisania aplikacje która ma służyć do tworzenia prezentacji pogodowych. Jak to ma wyglądać: mamy plansze ( z mapa polski w tle) i tak jak w powerpoincie
umieszczamy na niej symbole pogodowe (obrazki) w konkretnym miejscu
(np: dla danego województwa). Potem jak skompletujemy cala
prezentacje to chce zeby byla opcja aby zrobic fullscreen.
Nie wiem czy jest to zaimplementowane w delphi juz czy taka
procedure trzebaby napisac przeskalowujac wszystkie wartosci???
Jakiego komponentu najlepiej użyć ???

0
uki napisał(a)

Potem jak skompletujemy cala
prezentacje to chce zeby byla opcja aby zrobic fullscreen.

najprościej to

  1. BorderStyle := bsNone
  2. ustawić stayontop
  3. left i top = 0
  4. width := screen.width i tak samo height

Nie wiem czy jest to zaimplementowane w delphi juz czy taka
procedure trzebaby napisac przeskalowujac wszystkie wartosci???
Jakiego komponentu najlepiej użyć ???

ale jaka procedura?? które "wszystkie" wartości?

0

procedura która np content painboxa przeskaluje jak np zmienie jego wielkość i szerokość

0

Może napisze prościej:

Tworze sobie 15 bitmap z symbolami pogodowymi ładuje je na paintboxa zwyczajnie
PaintBox1.Canvas.Draw(0, 0, symbol1);PaintBox1.Canvas.Draw(0, 0, symbol2); etc..

i teraz PaintBox1 ma wymiary 1024x768 załóżmy i po kliknięciu buttona jego wymiary zmieniają się na 600x400 i chcę żeby jego cały content czyli te 16 symboli resizowało się razem z nim.

0

trzeba napisać ręcznie
z tym, że prościjej będzie (nie wiem czy będzie to ładniej wyglądało) stworzyć jeszcze jedną bitmapę i najpierw na niej narysować wsio a potem skalować i rysować na pb tylko ją

0

albo stworzyc bitmepe i wstawic do TImage ustawionego na stretch...

0

z tym Timage będzie najlepiej ale jak ładuje na niego tą złożoną bitmapę to ona jest ładowana w wymiarach rzeczywistych a komponent jest w pomniejszeniu przez co widać tylko część bitmapy da się tak zrobić żeby ładował od razu cały obrazek tylko w pomniejszeniu??
Dodam że Timage ma zaznaczone stretch na true i Talign jest allclient.

0

Dobra z powyższym sobie poradziłem. A wie ktoś może czy da się jak mam np w Timage 3 obrazki załadowane zmieniać ich położenie???

0

Oczywiście każdego z osobna

0
uki napisał(a)

Dobra z powyższym sobie poradziłem. A wie ktoś może czy da się jak mam np w Timage 3 obrazki załadowane zmieniać ich położenie???

a jak Ci się udało do TImage załadować 3 obrazki 8-|

0

Image1.Picture.LoadFromFile('c:\plik.bmp');
s1:=TBitmap.create;
s1.LoadFromFile('c:\plik22.bmp');
s2:=TBitmap.create;
s2.LoadFromFile('c:\plik244.bmp');

Image1.Candvas.Draw(0,0,s1);

Image1.Candvas.Draw(15,30,s2);

itp

0

no to nie ładujesz trzech do TImage tylko trzy na nim rysujesz. A jak chcesz je zamienić miejscami to je trzeba po prostu narysować od nowa w innej kolejności

0

No dobra a mi chodzi o to zębym miał możliwośc kłaść na planszy dowolną ilość symboli i je przemieszczać jak to zrobić??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1