Porównanie Listbox z tabelą za pomocą SQL

0
procedure TForm1.Button5Click(Sender: TObject);
var
 i:integer;
begin
 for i:=0 to Listbox1.Items.Count -1 do
   with IBQuery1, SQL do
    begin
     Close;
      Clear;
      Add('Select * from Uslugi where Cena like :cen');
      ParamByName('cen').AsString := '%'+Listbox1.Items[i]+'%';
      Open;
    end;
end;

Dlaczego ten kodzik wyświetla mi rekordy ze słowem (słowami), z ostatniej pozycji Listboxa? Ma przelecieć listboxa i zobaczyć czy słowa, w nim znajdujące się, znajdują się w bazie wyświetlanej w DBgrid. Chcę to zrobić za pomocą SQL.

Czy wie ktoś jak porównać dwie tabele i jeśli znajdę takie same rekordy (like) lub podobne (like%) to ma zrobić jakąś operację? Wszystko chcę na SQL.
Dzięki za wskazówki.

0

może na początek jakieś podstawy i pomyśleć trochę :>

Duplex napisał(a)

Dlaczego ten kodzik wyświetla mi rekordy ze słowem (słowami), z ostatniej pozycji Listboxa?

bo jak się pętla kończy to ostatni raz zapytanie wykonuje się właśnie dla tej pozycji :>

Ma przelecieć listboxa i zobaczyć czy słowa, w nim znajdujące się, znajdują się w bazie wyświetlanej w DBgrid.

Tak, a gdzie ten kod masz

Chcę to zrobić za pomocą SQL.

może najpierw dowiedz się co to jest SQL i co można z nim zrobić

Czy wie ktoś jak porównać dwie tabele i jeśli znajdę takie same rekordy (like) lub podobne (like%) to ma zrobić jakąś operację? Wszystko chcę na SQL.

może się sprecyzuj trochę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1