[pascal] Liczenie zdan w pliku txt

0

Witam,

Musze napisac program, ktory bedzie zliczal ilosc zdan w pliku tekstowym.
Genralnie plik tekstowy znajduje sie w tym samym katalogu co program wiec poczatek bedzie mniej wiecej taki:

var plik:text;

begin
assign(plik,'plik.txt');
reset(plik);

I teraz potrzebuje przeczytac caly ten plik i szukac kobinacji znakow 'kropka + spacja', 'pytajnik + spacja', 'wykrzynik i spacja'. Na konczu do wyniku dodac jeden, bo po ostatnim zdaniu jest tylko kropka. Jak to jednak zrobic w wypadku jezyka programowania :(. Prosze o pomoc.

0
if ((text[i] = '.') and (text[i+1] = ' ')) or ((text[i] = '?') and (text[i+1] = ' ')) or ((text[i] = '!') and (text[i+1] = ' ')) then
 Inc(Licznik);
0

ReadLn + Pos + trochę pomyślunku i masz sprawę z głowy - oba opisane w serwisie

0

użyj BlockRead. wczytujesz jakiś bufor i przeglądasz go w poszukiwaniu znaków, które są ci potrzebne.
przykładów nie podam, bo się przesiadłem na c++ więc nie wiem jak się używa tej funkcji ;) /* tzn. nigdy jej nie używałem */

0
batas2 napisał(a)
if ((text[i] = '.') and (text[i+1] = ' ')) or ((text[i] = '?') and (text[i+1] = ' ')) or ((text[i] = '!') and (text[i+1] = ' ')) then
 Inc(Licznik);

Jak rozumiem to ten warunek napotakania tych sekwencji. Tylko jak przeszukiwac ten plik. Jakas petla, w locie czy do tablicy. Prosze o pomoc.

0

w Delphi jest AssignFile a w Pascalu Assign.

To robi ogromna różnicę!!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1