Warunkowe ustawienie zakresu widzialności

0

Cześć, mam taką sytuację:

Mam klasę TBaseForm, która dziedziczy po TForm i jest bazową dla różnych innych form.

Powiedzmy, że jest na niej komponent o nazwie: k1, który nie występuje na prawie żadnej formie, która po niej dziedziczy. Występuje tylko na jednej i musi tam być.

I teraz chcę zrobić coś takiego.
Komponent k1 na bazowej ma być zawsze w sekcji public, chyba, że forma nazywa się tak i tak, to wtedy ma być w sekcji private. Można coś takiego zrobić?

0
  1. było kilka dni temu - nie można "zmniejszyć" widzialności elementu, można ją jedynie przesłonić
  2. jak ma być tylko na jednej dziedziczącej to dlaczego tam go nie dasz tylko na bazowej :>
0
Misiekd napisał(a)
  1. jak ma być tylko na jednej dziedziczącej to dlaczego tam go nie dasz tylko na bazowej :>

Nie zrozumiałeś mnie. Ma być we wszystkich dziedziczących. Jednak na jednej z dziedziczących jest ten sam komponent, ale używany do nieco innego działania.

Dokładniej, jest to pewna grupa komponentów, dlatego trochę bez sensu jest zmienianie nazw ich wszystkich(zwłaszcza, że są używane jeszcze w kilku funkcjach)

0
Juhas napisał(a)
Misiekd napisał(a)
  1. jak ma być tylko na jednej dziedziczącej to dlaczego tam go nie dasz tylko na bazowej :>

Nie zrozumiałeś mnie. Ma być we wszystkich dziedziczących.

nie, to Ty źle napisałeś:

który nie występuje na prawie żadnej formie, która po niej dziedziczy. Występuje tylko na jednej i musi tam być.

To może w bazowej daj go do private, a tam gdzie ma być w public to go przesuniesz do public

0
Misiekd napisał(a)

To może w bazowej daj go do private, a tam gdzie ma być w public to go przesuniesz do public

No tak też można. I całe zamieszanie o to: warunkowe, dynamiczne ustawianie widoczności :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1