jaka baza danych

0

Jaka wybrac baze danych do aplikacji w delphi najlepsza?
moze byc postrgre lub SQL???

0

PostgreSQL to dobry wybór.

Poza tym popatrz jeszcze na tą dyskusję : http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=88953

0
wwww2 napisał(a)

Jaka wybrac baze danych do aplikacji w delphi najlepsza?

to jest pytanie typu "jakie ubranie będzie najlepsze jak wychodzę na dwór?"
przeca to zależy od szeregu czynników. Przeznaczenie bazy, sieciowa, jednostanowiskowa, darmowa, płatna, szacowany przyrost rekordów, jak będzie używana itd...

moze byc postrgre lub SQL???

SQL to język a nie nazwa silnika BD

0

Projektujac baze danych zawsze okreslamy jako nieskonczenie wielka. dlatego mysle ze bedzie duzo rekordow ale wcale tak nie musi byc. a piszac SQL mialem na mysli My SQL przeraszam ze zle sei wyrazilem

0
wwww2 napisał(a)

Projektujac baze danych zawsze okreslamy jako nieskonczenie wielka.

mhm, ciekawe. Ja tam potrafię pi razy oko określić ile rekordów będzie przybywać w konkretnej bazie w ciągu miesiąca / roku. Musisz sobie zdać sprawę, że teoria BD i praktyka to dwie różne rzeczy. Owszem bez podstaw i teorii ani rusz, ale w działającym systemie BD różnie to bywa. Musisz wiedzieć jaki będzie przyrost danych (można to oszacować bardzo łatwo, wcale nie musi być dokładny - np. 10 - 12 tyś rekordów na miesiąc, rozbieżność duża, ale wystarcza), musisz wiedzieć jakie głównie będą wykonywane operacje (dużo insertów, średnio select, sporadycznie update - wtedy trzeba bazę, która nie zapcha się przy dużej ilości dodawanych danych, gdzie indeksy będą się aktualizować szybko, itd, itp), czy będzie to baza lokalna, czy sieciowa (ile klientów max, ile średnio jednocześnie), czy selecty to będzie prosty SELECT * FROM tabela czy skąplikowany z 10 złączeniami, kilkunastoma warunkami, agregacjami i sortowaniem. Musisz określić, co Ci będzie potrzebne, np procedury wbudowane (czy sam SQL w nich Ci wystarczy, czy będą potrzebne własne procedury/inny język, np. C), wyzwalacze, widoki. Nie ma tak chop, siup chce baze, która jest the best.

Jak chcesz, żeby to co masz zamiar napisać działało dobrze to zaczni pisać jakieś konkrety, a nie puste hasła w stylu "Projektujac baze danych zawsze okreslamy jako nieskonczenie wielka", natomiast jak to co tworzysz ma tylko działać to nawet pliki Ci wystarczą.

Do czasów jakichkolwiek konkretów dla mnie EoT

0

Czy ty Misiekd zawsze musisz być taki opryskliwy w swoich wypowiedziach ?
Nie umiesz grzecznie odpowiedzieć tylko pokazywać jaki ty to mądry jesteś ?
Widze że teraz zaczynasz udzielać sie też na forum Eksperta ale tam Migajek cie ostudzi.

0
nie lubie różowej pantery napisał(a)

Czy ty Misiekd zawsze musisz być taki opryskliwy w swoich wypowiedziach ?

może się przedstawisz twardzielu. Ja się swoich wypowiedzi nie wstydzę, a ty??

Co do mojej wypowiedzi to wcale się nie puszę ani nie staram się być chamski. Ciekaw jestem co ty byś odpowiedział na takie pytanie. Ile razy można kogoś prosić aż łaskawie sprecyzuje swoje pytanie? To ja mam problem i proszę o rozwiązanie czy pytacz?

Nie umiesz grzecznie odpowiedzieć tylko pokazywać jaki ty to mądry jesteś ?

i co może jeszcze mam przeprosić i wynająć detektywów, żeby odnaleźli pytacza i zapytali o co mu chodzi?

Widze że teraz zaczynasz udzielać sie też na forum Eksperta ale tam Migajek cie ostudzi.

Co do forum experta to czasem jak mi się bardzo nudzi to tam wpadnę i coś napiszę, ale poziom zarówno forum jak i czasopisma jest, oględnie rzecz ujmując niezbyt wysoki. Poza tym nie ostatnio tylko prawie 2 lata i przez te dwa lata mało tam było normalnych dyskusji a więcej odpowiadania nie na temat i spierania się o coś, o co wcale pytacz nie pytał. Ale to inna historia.

A co do Migajka to ma do mnie przyjechać w lany poniedziałek czy jak???

0

to ma byc program ktory mozna sobie stworzsyc baze danych w ktorej bedzie moze do 1000 rekordow ale nie wiecej jak 10 tys. to bedzie program do powiedzmy katalogowania tylko. ale nie chce jakiego s paradoxa czy cos. co do wyszukiwania to sporadycznie to ma nyc na zasadzie spisania stanu rzezy i wydrukowaniu raportu.

0
wwww2 napisał(a)

to ma byc program ktory mozna sobie stworzsyc baze danych w ktorej bedzie moze do 1000 rekordow ale nie wiecej jak 10 tys. to bedzie program do powiedzmy katalogowania tylko. ale nie chce jakiego s paradoxa czy cos. co do wyszukiwania to sporadycznie to ma nyc na zasadzie spisania stanu rzezy i wydrukowaniu raportu.

Idealnie nada się do tego FireBird (darmowy odpowiednik InterBase'a). Postgresa nie ma co zaprzęgać do takiego zastosowania bo go nie wykożystasz. Dodatkowo jeśli będzie trzeba bez problemu odpalisz taką bazę z cedeka bez instalacji czegokolwiek dodatkowo (ale tylko do odczytu). No i FB / IB ma w Delphi dedykowane komponenty do obsługi - IBXy. Z pracą sieciową też nie ma problemu.

0

Ok musze o tym poczytac, bo chodzi o to zeby pozniej przy pisaniu nowej aplikacji czy prznoszeniiu bazy nie trzebabylo jej modyfikowac. zeby byla na jakims popularnym standardzie czy cos :] dzieki za info

0
wwww2 napisał(a)

Ok musze o tym poczytac, bo chodzi o to zeby pozniej przy pisaniu nowej aplikacji czy prznoszeniiu bazy nie trzebabylo jej modyfikowac.

Tu masz najważniejsze cechy FB po polsku, a na stronie FB można znaleźć dużo więcej ale po angielsku

zeby byla na jakims popularnym standardzie czy cos :] dzieki za info

Jeśli standard SQL92 Ci wystarczy to FB jest z nim zgodny w jakichś 99% (czego nie można powiedzieć np. o mysqlu)

0

Witam. Pozwolę sobie odświeżyć ten wątek. Od prawie 2 lat pracuję na FireBird'zie. Jednak w pracy było to ograniczone do FireBird + BDE. Chciałbym spróbować zrobić jakiś własny projekcik, tak więc narzędzia musiałyby być freeware bo nie dysponuję wielkim budżetem ;) . Zastanawiam się także czy zestaw FireBird+BDE nie zastąpić jakimś innym lub przynajmniej jedno z nich. Osobiście uważam, że FireBird to najlepszy wybór, jednak ma pewne braki. Nigdy nie czytałem (a powinienem) dokumentacji FB a zwłaszcza wersji 2.0 (do tej pory pracowałem na 1.5) więc możliwe że te braki to tylko moja niewiedza. Co do środowiska, Turbo Delphi jest wygodne i do zastosowań komercyjnych, ale nie zainstaluje dodatkowych komponentów tj. ZEOS, czy VirtualCBThree, pozostaje Lazarus ale tutaj mega-wielkim ubytkiem jest brak aplikacji typu MDI (czytałem coś że to dlatego, bo Linux nie obsługuje w ogóle takich form), jest jakiś komponent TMultiDoc, ale to tak naprawdę forma i przesuwające się panele z przyciskami w nagłówku rodem z Win98. Czyli mój doskonały zestaw super nocny powinien być następujący:

  1. FREEWARE!
  2. Baza danych powinna być szybka
  3. Administracja nad połączonymi użytkownikami. Tego brakuje mi w FB. Często przy podmianie softu trzeba poinformować użytkowników o wyjściu z systemu, w przypadku braku reakcji - zabić połączenie. Nie wiem w ogóle czy jakaś baza takie coś potrafi. Dotyczy to nie tylko serwera ale także komponentów. Za pomocą BDE nie mogłem jakoś uzyskać informacji o ilości połączonych użytkowników do serwera (coś mi się obiło o uszy że komponenty IBX potrafią)
  4. Instalowanie aplikacji klienckiej na komputerze, nie powinno wymagać instalacji jakiś dodatkowych sterowników, frameworków itp, oprócz klienta bazy danych rzecz jasna. Np. w przypadku komponentów BDE trzeba instalować sterowniki BDE. Świetne byłyby ZEOSy, migracja między rodzajami baz byłaby łatwa i przyjemna, ale jak już wspomniałem, na Turbo się nie da.
  5. Wieloplatformowość choć wystarczy Windows - tutaj doskonale pasuje FB + Lazarus, ale ten brak okien MDI...
0

Hmm, polecam TDE + ADO + ODBC + FB2.0/2.1 - pracuje na czymś takim i nie jesta tak źle.

  1. Tak
  2. Tak - sam FB jest szybki, opakowanie go tym co napisałem, troszkę to zwolni.
  3. W wersji chyba 2.1, są tabele monitorujące (MON$...) można sporo ciekawych rzeczy z nich wyciąnąć. Poza tym w TDE masz IBX'y tylko nie na paletkach. Dzięki IBX'om możesz robić wszystko co tylko zechcesz z bazą minus tylko taki że trzeba je utworzyć dynamicznie = mam tutaj na myśli żeby je wykorzystać jak się skończą możliwości ADO (czyli np Event'y, administracja ...) bo pisanie całej aplikacji bazodanowej z wykorzystaniem dynamicznych komponentów jest małowygodne ;)
  4. ADO = będzie śmigać pod Windowsami, bez dodatkowych zabiegów. Będziesz potrzebował dorzucać tylko parę dodatkowych dll'ek do katalogu z aplikacją
  5. TDE = brak wieloplatformowości. Oczywiście sam serwer na Linuxie śmiga.

P.S. Ostro odświeżyłeś temat ; )

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1