błąd podczas wysyłanie email

0

"eidprotocolreplyerror with message 5.7.0 error autentication failed" wyskakuje mi taki błąd gdy chcę wysłać email. Nie wiem czemu autoryzacja na serwerku pocztowym nie może się udać znalazłem taki kod i chciałbym go pzerobić ale on niestety nie chce ruszyć nawet bez przerubek :|

begin
//czyszczenie zawartości komponentu IdMessage
IdMessage1.Clear;
//ustawienie adresu IP/nazwy serwera
IdSMTP1.Host :=Edit1.Text;
//ustawienie nazwy użytkownika
IdSMTP1.Username := Edit2.Text;
//ustawienie hasła użytkownika
IdSMTP1.Password := Edit3.Text;
//ustawienie trybu authentifikacji
IdSMTP1.AuthenticationType := atLogin;




//nawiązanie połączenia w przypadku jego braku
if not IdSMTP1.Connected then
begin
try
StatusBar1.SimpleText := 'Zestawianie połączenia z serwerem ...';
//nawiązywanie połączenia
IdSMTP1.Connect(-1);
StatusBar1.SimpleText := 'Połączony ...';
except
on exception do
begin
StatusBar1.SimpleText :='BŁĄD !!! Wysyłanie poczty !!! Polączenie z serwerem '
+ IdSMTP1.Host + ' niepowiodło się !!!';
end;
end;
end;

//jeżeli połaczenie jest zestawione ? wysyłanie wiadomości
if IdSMTP1.Connected then
begin

//dodanie informacji od kogo
IdMessage1.From.Text := Edit4.Text;
//dodanie tematu
IdMessage1.Subject :=Edit5.Text;
//dodanie adresu odbiorcy
IdMessage1.Recipients.Add.Text :=Edit6.Text;
//dodanie załącznika do wiadomości
//TidAttachment.create(IdMessage1.MessageParts, ExtractFilePath(ParamStr(0)) + 'C:\Documents and Settings\user\Pulpit\testy\pirotechnika.part1');
StatusBar1.SimpleText :=   'Wysyłanie wiadomości ...';
Try


idsmtp1.SendBufferSize:=202400;   //dodane
 //wysyłanie wiadomości
IdSMTP1.Send(IdMessage1);
StatusBar1.SimpleText :=   'Wiadomość wysłana.';
//czyszczenie komponentu IdMessage
IdMessage1.Clear;
except
on exception do
begin
showmessage('Błąd przy wysyłaniu wiadomości !!!');
StatusBar1.SimpleText := 'Błąd przy wysyłaniu wiadomości !!!';
//czyszczenie komponentu IdMessage
IdMessage1.Clear;
end;
end;
end;
end;
end;

indy 8 delphi enterp.

0

Zainstaluj Indy w wesji 10

0

zrobiłem upgrade do indy 9 bo 10 to jeszcze beta ale nie rozwiązało to problemu [sciana]

0

Masz tu przykład:

var
 idMessage: TIdMessage;
begin
    idMessage := TIdMessage.Create(self);
    idMessage.Body.Add('tekst listu');
    idMessage.From.Text := '[email protected]';
    idMessage.Recipients.EMailAddresses := '[email protected]';
    idMessage.Subject := 'temat listu';

    try
      TIdAttachmentFile.Create(idMessage.MessageParts, ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'plik.txt');
    except on Exception do end;
    
    try
     try
      Poczta.Connect;
      Poczta.Send(idMessage);
     finally
      Poczta.Disconnect;
      idMessage.Free;
   //   Label_Informacje.Caption := 'Raport został pomyślnie wysłany.';
     end
    except
   //  Label_Informacje.Caption := 'Błąd połączenia z serwerem "poczta.o2.pl".';
    end;
   end;
end;
0

TIdAttachmentFile nie mam takiej funkcji i wywala błąd w ogóle :-|

0
kamel napisał(a)

TIdAttachmentFile nie mam takiej funkcji i wywala błąd w ogóle :-|

uses
  IdMessage, IdAttachmentFile;
0

IdAttachmentFile nie znalazł takiego pliku nie moge dodać tej biblioteki :-/

0

Odinstaluj wersję 9 i zainstaluj/zaktualizuj do wersji 10 To nie jest wersja 10 beta

0

Indy 10 ściąga się w 4 częściach wrzuciłem do lib i kompiluje ale udało mi się skompilować tylko 2 z 4 paczek bo pozostałe nie chcą sie skompilować ani zainstalować

0
kamel napisał(a)

Indy 10 ściąga się w 4 częściach wrzuciłem do lib i kompiluje ale udało mi się skompilować tylko 2 z 4 paczek bo pozostałe nie chcą sie skompilować ani zainstalować

Jakie są komunikaty błędów?

0

file not faund 'system.reflection.dcu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1