pobieranie tekstu z www

0

witam
robię program, którego jedną z funkcji ma być wyświetlanie imion osób obchodzących imieniny(imiona mają być pobierane ze strony onet.pl). Imiona mają być wyświetlone w komponencie Memo, ale za żadne skarby nie wychodzi, nieważne czego próbowałem. Mogę na pomoc liczyć?? :)

0

Napisz z czym masz problem.

0

pomoca bedzie: musisz wiedziec gdzie dokladnie (z jakiego pliku lub skad) bierze sie nazwy imion, usuwasz tagi, memo1.text := jednoimie+chr(13)+drugieimie; :C

0

Zobacz to, co prawda nie korzysta autor z onet.pl, ale wydaje mi się, gdy przyporządkujesz odpowiednio imiona to będziesz zadowolony: http://4programmers.net/Delphi/Kody_źródłowe/Keyidate.zip

0

Wszystkim dziękuję za pomoc. Rozwiązałem problem trochę inaczej- przy pomocy skryptu java i komponentu TWebBrowser- jestem niezależny od onetu ;)

0
Komorkowy_dzony napisał(a)

pomoca bedzie: musisz wiedziec gdzie dokladnie (z jakiego pliku lub skad) bierze sie nazwy imion, usuwasz tagi, memo1.text := jednoimie+chr(13)+drugieimie; :C

Lepiej by chyba było:

  Memo1.Lines.Add(jednoimie);
  Memo1.Lines.Add(drugieimie);
  ...

Przynajmniej ja tak sądzę i mam wątpliwości co do poprawności twego kodu, ale mogą być nieuzasadnione! Z góry sorry [wstyd] !

Pzdr, Ad :d

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1