Jak wydrukować okno wynikowe?

Odpowiedz Nowy wątek
Cokpit
2006-04-07 17:48
Cokpit
0

Witam!
mam pytanie, jaką procedurę wstawić do programu, aby wykonywał wydruk wynikowy programu.
Poniżej dodaję program!
Z góry dziękuję!!

program samochody;
uses
crt;
type
TKolor=(bialy, czerwony, zielony, niebieski, srebrny, czarny, zolty);
TTyp=(osobowy, ciezarowy);
TWyposazenie= array [1..10] of string [30];
TSamochod= record
Producent:string[20];
Marka:string[20];
Typ:TTyp;
Kolor:TKolor;
NumerRejestracyjny:string[7];
NumerNadwozia:string[30];
NumerSilnika:string[30];
Przebieg:longint;
DodatkoweWyposazenie:TWyposazenie;
end;
var
Samochod:TSamochod;
Znak:Char;
i:byte;
wypos:string[30];
begin
clrscr;
write('Podaj producenta: '); readln(Samochod.Producent);
write('Podaj marke: '); readln(Samochod.Marka);
repeat
write('Podaj typ (O-osobowy, C-ciezarowy): ');
readln(znak);
until (upcase(znak) in ['O', 'C']);
case upcase(znak) of
'O' : Samochod.Typ:= osobowy;
'C' : Samochod.Typ:= ciezarowy;
end;
repeat
writeln('Podaj kolor(B-bialy, C-czerwony, Z-zielony');
write(N-niebieski, S-srebrny, U-czarny, `Y''-zolty): ');
readln(znak);
until (upcase(znak) in ['B', 'C', 'Z', 'N', 'S', 'U', 'Y']);
case upcase(znak) of
'B' : samochod.Kolor:=bialy;
'C' : samochod.kolor:=czerwony;
'Z' : samochod.kolor:=zielony;
'N' : samochod.kolor:=niebieski;
'S' : samochod.kolor:=srebrny;
'U' : samochod.kolor:=czarny;
'Y' : samochod.kolor:=zolty;
end;
writeln('Podaj numer rejestracyjny: ');
readln(Samochod.NumerRejestracyjny);
writeln('Podaj numer nadwozia: ');
readln(Samochod.NumerNadwozia);
writeln('Podaj numer silnika: ');
readln(samochod.numersilnika);
writeln('Podaj przebieg: ');
readln(samochod.przebieg);
i:=1;
repeat
write('Podaj kolejny element wyposazenia ',
'(Enter, aby zakonczyc): ');
readln(wypos);
samochod.dodatkowewyposazenie[i]:=wypos;
i:=i+1;
until (i>10) or (wypos='');
clrscr;
with samochod do
begin
writeln(Producent, ', ', Marka, ', ', NumerRejestracyjny);
writeln('Numer nadwozia: ', numernadwozia,
', Numer silnika: ', numersilnika,
', Przebieg: ', przebieg);
case Typ of
osobowy:write ('Samochod osobowy');
ciezarowy:write('Samochod ciezarowy');
end;
case Kolor of
bialy : writeln (' koloru bialego');
czerwony : writeln (' koloru czerwonego');
zielony : writeln (' koloru zielonego');
niebieski : writeln (' koloru niebieskiego');
srebrny : writeln (' koloru srebrnego');
czarny : writeln (' koloru czarnego');
zolty : writeln (' koloru zoltego');
end;
for i:=1 to 10 do
if dodatkowewyposazenie [i] <> '' then
writeln(' - ', dodatkowewyposazenie [i]);
end;
readln;
end.

Pozostało 580 znaków

2006-04-07 20:45

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

a co to jest "wydruk wynikowy programu" ???
jak chcesz coś drukować to otwórz drukarkę jak normalny plik i pisz do niej. (w assign zamiast nazwy pliku podajesz 'prn')


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-04-08 13:15

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

W moim programie wpisuję dane samochodu a potem pojawia się wizytówka z wszystkimi danymi i właśnie to chciałem wydrukować!

Pozostało 580 znaków

2006-04-08 13:41

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
Cokpit napisał(a)

W moim programie wpisuję dane samochodu a potem pojawia się wizytówka z wszystkimi danymi i właśnie to chciałem wydrukować!

zamiast wyświetlać to na ekranie "wyświetlaj" na drukarce - masz wyżej jak


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0