Transakcje w Interbasie/Delphi

0

Witam wszystkich!!!
Mam takie pytanko:
Otóż przeczytałem uważenie artykuł:
Delphi/Artykuły/InterBase_i_Delphi_7_-programowanie_baz_danych">http://4programmers.net/Delphi[...]i_7-_programowanie_baz_danych
(osobiście uważam że jest w porządku), ale mam drobne pytanko odnośnie komentarzy tego artykułu:
1.czy może ktoś podpowiedzieć jak powinien byc rozwiazany problem transakcji w tym artykule?
Z góry dziekuje za odpowiedź!!!

0
ekowalski napisał(a)

1.czy może ktoś podpowiedzieć jak powinien byc rozwiazany problem transakcji w tym artykule?

poszukaj na forum bo było już o tym jak i gdzie transakcje wstawiać

0

Misiekd szukałem na forum i w artach ale nic nie znalazłem, być może coś przeoczyłem, jak nie sprawi Ci to wiele problemu to w wolnej chwili wrzuć linka.
Dzięki!!! Pozdrawiam.

0

tu masz trochę

0

DziEki poczytałem troche i nasuwa mi sie takie pytanie mianowicie:
czy poprawnie będzie umieścić w głównej formatce IBDatabase,a np. w kolejnych formatkach umieszczać:
w Form1:
IBQuery1,IBTransaction1,DataSource1
w Form2:
IBQuery1,IBTransaction1,DataSource1
i odwoływać sie tylko do IBDatabase głównej formatki;

0
ekowalski napisał(a)

czy poprawnie będzie umieścić w głównej formatce IBDatabase,a np. w kolejnych formatkach umieszczać:

do tego jest specjalna "forma", która się zwie DataModule

w Form1:
IBQuery1,IBTransaction1,DataSource1
w Form2:
IBQuery1,IBTransaction1,DataSource1

załeży - na DM zazwyczaj umieszcza się te komponenty, które są tworzone tylko raz w czasie działania programu - DataBase, główna (domyślna) transakcja, Query tabel słownikowych, obsługę logowania usera, Query i procedury dodające coś do bazy, natomiast na samych formach te komponenty, które muszą posiadać osobne kopie dla każdej formy (to dla aplikacji MDI - np. masz formę, na której wyświetla się lista userów. Możesz ją otworzyć np. 5 razy (masz 5 kopii tej samej formy) i w każdej możesz mieć userów wybranych wg innych kryteriów. Wtedy potrzebujesz też 5 zapytań). Oczywiście bardziej elegancką metodą jest zamiast umieszczać je na formie umieszczać je na osobnym DM, nie tworzonym automatycznie jak ten główny DM z DataBase ale tworzonym w momencie tworzenia kopii danej formy. W końcu DM to komponent jak każdy inny i możesz utworzyć dynamicznie danych DM ile chcesz.

i odwoływać sie tylko do IBDatabase głównej formatki;

no tak to się zazwyczaj robi z tym, że jest to DM a nie główna forma

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1