TTreeview,TListView i pliki .txt

0

Witam.Sprawa jest nastepująca:Na formatce mam Edita, TreeView, ListView i Buttona.
1.W Edit wpisuje nazwe pliku
2.W TreeView mam Noda o nazwie pobranej z Edita
3.Pod Buttonem mam procedure zczytującą dane z płyty CD/DVD
Problem jaki mam to to: W jaki sposób klikając w TreeView noda o nazwie np. Filmy otworzyć w ListView plik tekstowy Filmy.txt
Próbowałem poszukiwac na Forum ale efekty miałem marne (moze źle szukałem) dlatego pozwoliłem sobie napisać....
I jeszcze jedna sprawa: Dlaczego tworząc dynamicznie komponenty TImage, nie mogę nadać każdemu z nich osobnej właściwości Name? Wywala mi bład ,że Image taki a taki już istniej.
Byłbym szczezrze zobowiązany za jakąś pomoc.

0

W sprawie TreeView to:
W FormCreate:

var
  nc: TListColumn;
begin
  with ListView1 do
    begin
      ViewStyle := vsReport;
      nc := ListView1.Columns.add;
      nc.Caption:='Jakiś Tytuł';
      Columns[0].AutoSize := true;
    end;
end;

a następnie w TreeView1Change:

procedure TForm1.TreeView1Change(Sender: TObject; Node: TTreeNode);
var
  x : Integer;
  L : TStringList;
begin
  L := TStringList.Create;
  L.LoadFromFile(Node.Text + '.txt');
  ListView1.Items.Clear;
  for X := 0 to L.Count - 1 do ListView1.Items.Add.caption:=L[X];
end;

Mam nadzieję, że o to chodziło.
U mnie działa. Powodzenia.

0

Thanks..wreszcie jakieś światełko w tunelu :) !!!! Teraz to na pewno rusze z miejsca.

0
mixer napisał(a)

I jeszcze jedna sprawa: Dlaczego tworząc dynamicznie komponenty TImage, nie mogę nadać każdemu z nich osobnej właściwości Name? Wywala mi bład ,że Image taki a taki już istniej.
Byłbym szczezrze zobowiązany za jakąś pomoc.

Spróbuj tak:

TImage.Create(Self).Name:='Obrazek';

with TImage(findcomponent('Obrazek') do
begin
//wiesz co z tym zrobić
//Pozdro:)
end;
0

Dzięki za info o Image'u. Przetestuje to, bo powoli zaczynałem tracić nerwy. Jeszcze raz dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1