Zmiana kolejności wyświetlania form.

0

Witam. Szukałem i nie było tego :)

Tak więc, mam gotowy program, ale okazało sie ze muszę dodać okno tytułowe uruchamiane na samym początku. Po nacisnieciu na przycisk ma przejsc do następnej formy, już z prawidłowym programem. Proszę Was o pomoc.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam !

0

stwórz nową formę weź project -> View source i tam ją dynamicznie utwórz, pokaż modalnie i zaraz po tym zostaw dalej te linijki typu Application.CreateForm

było na pewno, słabo szukałeś, poszukaj pod hasłem splash screen

0

Adamo: Nie jest to trochę przesadzone rozwiązanie? Dla mnie prościej jest:
Stworzyć nową formę.
W Project->Settings->Forms ustawić nowo stworzoną formę jako główną, a przy zamykaniu tej formy dać DotychczasowaForma1.Show.

0
Adam.Pilorz napisał(a)

Adamo: Nie jest to trochę przesadzone rozwiązanie? Dla mnie prościej jest:
Stworzyć nową formę.
W Project->Settings->Forms ustawić nowo stworzoną formę jako główną, a przy zamykaniu tej formy dać DotychczasowaForma1.Show.

jak ją zrobisz główną i zamkniesz to zamknie się aplikacja

0

Misiekd: To zależy. Można (bardzo prosto) zrobić tak, że to okno w onClose będzie miało Hide; Abort; i nie będzie kłopotu. Swoją drogą właśnie zamknięcie tego SW (zamiast kliknięcia w jakiś konkretny guzik do przejścia dalej) może właśnie być przeznaczone do zamykania aplikacji przed otwarciem głównego okna.

Tak jest na przykład (no, prawie tak :) ) zrobione w trialowej wersji TC. Mówię prawie, bo tam akurat okno główne pojawia się w tle w międzyczasie, ale nie da się na nie kliknąć, nim nie kliknie się odpowiedniego guziczka. Poza tym, nie wiem jaką techniką to jest zrobione, źródła nie mam (niestety :>).

Do tego w onClose tej drugiej formy dać SplashForm.Close; wcześniej ustawiając coś, co spowoduje uniknięcie instrukcji Abort;. Chociaż po dłuższym zastanowieniu... Wcale nie koniecznie musi być to takie prostsze :D

0

Nie wystarczy wywołać okna tytułowego w procedurze onCreate formy głównej (czyli domyślnie w FormCreate)? Wtedy po naciśnięciu np. OK. Ekranu powitalnego "pokaże się" dopiero główne okno aplikacji.

Michał

0

Adam ale

  1. pokazanie SplashScreena to 2-3 linijki dodatkowego kodu (poza samym zrobieniem SplashScreena)
  2. SplashScreen po to właśnie jest
  3. nie chcesz już SplashScreena (np. gość kupił pełną wersję) to robisz
    if PelnaWersja then
    begin
    //tu te 3 linijki
    end;
    a przy Twoim warjancie trochę więcej zabawy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1