[Delphi] Jak odczytać text z okna gg ?

0

Tak jak w temacie czy wie ktoś jak można odczytać text przesłany w oknie gg ?

Nie czekam na gotowy kod , tylko jakieś pomysły ;( ...

0

Pobierasz uchwyt do okna z rozmową, następnie do kontrolki w ktorej znajduje się to co zostało przesłane a na końcu GetWindowText.

0
pm_coder napisał(a)

...następnie do kontrolki w ktorej znajduje się to co zostało przesłane...
Własnie nie mam pojęcia jak zdobyć uchwyt tej kontrolki :O
Podpowiedz , podaj jakiś przykładzik czy coś :)

0

Mam taki kodzik :

function EnumChildProc(uchwyt:Hwnd;P:pointer):boolean;stdcall;
var
winname,cname:array[0..144]of char;
begin
result:=true;
getwindowtext(uchwyt,winname,144);
getclassname(uchwyt,cname,144);
Form1.Memo1.Lines.Append('POTOMEK: TEXT:'+strpas(winname)+' KLASA: '+strpas(cname)+' '+IntToStr(uchwyt));
end;

function EnumWindowProc(uchwyt:HWnd;P:Pointer):boolean;stdcall;
var
winname,cname:array[0..144]of char;
begin
result:=true;
getwindowtext(uchwyt,winname,144);
getclassname(uchwyt,cname,144);
Form1.Memo1.Lines.Append('OKNO: TEXT:'+strpas(winname)+' KLASA: '+strpas(cname)+' '+IntToStr(uchwyt));
enumchildwindows(uchwyt,@enumchildproc,0);
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender:TObject);
begin
EnumWindows(@enumwindowproc,0);
end;

Wydaje mi się że on by się do tego nadał tylko jeszcze go nieobczaiłem.

0

tylko że tekst wiadomości jest w kontrolce IE więc trza jeszcze skorzystać z kodu żeby można traktować to jak wew. WebBrowser

0

Ściągnij sobie http://4programmers.net/bin/Listingi_5.zip
Tam będzie program EnumWND i za pomocą niego znajdziesz te pole
no potem za pomocą
FindWindowEx(hWND,0,'TMemo', nil);
otrzymujesz uchwyt tego pola :)
hWND to jest uchwyt okna, a
'TMemo' to masz wpisać to co sobie odczytasz z tego programu EnumWND :P (klase chyba tego obiektu czy jakoś tak :) )

0

Dzięki za pomoc, popróbuje , jakoś do tego dojdę .

Ps.Wszelkie pomysły jeszcze mile widziane :)

0
Adamo napisał(a)

tylko że tekst wiadomości jest w kontrolce IE więc trza jeszcze skorzystać z kodu żeby można traktować to jak wew. WebBrowser

A wiesz jak to zrobić ? bo mi coś nie idzie :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1