Pascal - typ rekordowy + tablice = problem :/

0

Witam
Bardzo proszę o pomoc w napisaniu poniższego programu:
Mam olbrzymi problem z napisaniem tego programu wiec wszelka pomoc bardzo mile widziana.

Napisać program który zapamieta dane osobowe pracownika wpisane z klawiatury a następnie a następnie policzy i wypisze średnią pensję pracowników - większa niz kwota graniczna. (Tablice + typ rekordowy).

Bardzo mile widziany kod źródłowy.
Pozdrawiam
Dziekuje z góry.

0

To jest temat do działu Praca :), tutaj mogę tylko podpowiedzieć.
Tworzysz sobei rekord :

type

TRec = record
    imie : string[255];
    nazwisko : string[255];
    pensja : integer;
end;

a potem tablicę pracowników :

var
    Pracownicy : array[1..100] of TRec;

no i jedziesz pętlą po tej tablicy, zarówno w celu zapisania do niej danych, jak i ich odczytania.

0
berl napisał(a)

To jest temat do działu Praca :), tutaj mogę tylko podpowiedzieć.
Tworzysz sobei rekord :

type

TRec = record
    imie : string[255];
    nazwisko : string[255];
    pensja : integer;
end;

Do pensji to chyba lepsze currency, nie? ;)
A jeśli Pascal nie ma currency, no to real.

0

Ja jednak polecam integer do pensji, nie jako liczbę całkowitą, ale jako stałoprzecinkową.

Czyli 10,20zł możesz zapisać jako 1020. (Pensja div 100) to złote, (Pensja mod 100) to grosze. A dodawać, mnożyć, czy co tam chcesz możesz normalnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1