Przejście do wybranego klucza w REGEDIT

0

Jak otworzyć edytor rejestru (regedit), tak, aby ten przeszedł do wskazanego, w parametrze, klucza ?

0

nie ma chyba takiej opcji :( znaczy obsługi takiego parametru - ja nie słyszałem o takim
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=parametry+regedit&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=

0
procedure JumpToKey(Key: string);
var
  i, n: integer;
  hWin, hW: HWND;
  ExecInfo: ShellExecuteInfoA;
begin
    hWin := FindWindowA(PChar('RegEdit_RegEdit'), nil);
 if hWin = 0 then begin
    FillChar(ExecInfo, 60, #0);
 with ExecInfo do begin
    cbSize := 60;
    fMask  := SEE_MASK_NOCLOSEPROCESS;
    lpVerb := PChar('open');
    lpFile := PChar('regedit.exe');
    nShow  := 1; end;
    ShellExecuteExA(@ExecInfo);
    WaitForInputIdle(ExecInfo.hProcess, 200);
    hWin := FindWindowA(PChar('RegEdit_RegEdit'), nil); end;
    hW := hWin; hWin := FindWindowExA(hWin, 0, PChar('SysTreeView32'), nil);
    SetForegroundWindow(hWin); i := 30;
  repeat
    SendMessageA(hWin, WM_KEYDOWN, VK_LEFT, 0);
    Dec(i);
  until i = 0; Sleep(500);
    SendMessageA(hWin, WM_KEYDOWN, VK_RIGHT, 0);
    Sleep(500); i := 1; n := Length(Key);
  repeat
 if Key[i] = '\' then begin
    SendMessageA(hWin, WM_KEYDOWN, VK_RIGHT, 0);
    Sleep(500); end else
    SendMessageA(hWin, WM_CHAR, Integer(Key[i]), 0);
    i := i + 1; until i = n; SetForegroundWindow(hW);
end;
0

po co ci takie coś ?
w windowsie XP - system zapamiętuje pod jakim kluczem go zamknąłeś i następnym razem go otwiera - wysniffuj czy zapisuje to w samym rejestrze ;) czy w jakimś INI i zmień tą wartość przed otworzeniem, albo zrób własny edytor rejesru bo zrobienie czegoś takiego jak jest w windowsie to nie jest bardzo dużo roboty i otwieraj ten swój
no albo też chciałem powiedzieć ale ktoś mnie kodem uprzedził - trochę głupi pomysł ale wysyłasz lewy klawisz tyle razy żeby mieć pewność żę wszystko się zwinęło ;) potem listujesz sobie klucze w delphi, sortujesz i odpowiednio potem z tego wnioskujesz ile trzeba nacisnąć w prawo, ile w dół ;)

0

Wielkie Dzięki Andre [soczek]

Adamo napisał(a)

po co ci takie coś ?

Tak samo przydatne jak przejście do lokalizacji pliku... jak dla mnie bardzo potrzebne i przydatne na przyszłość.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1