Zapytania SQL'a

0

Witam
Ostatnio zaczalem juz robic jakies podchody do pracy inzynierskiej. Obmysilem sobie jakis program do zarzadzania bazami danych. Sciagnalem odpowiednia biblioteke i plik *.dll. Wszystko chodzi OK tylko problem nastepuje wtedy kiedy chce uzyc w zapytaniu SQL'a przesylanym funkcja mysql_query(). Otoz delphi ogranicza tekst znaczkami apostrofu " ' ". W SQL'u jest tak samo i nie wiem jak odpowiednio sformatowac takie zapytanie aby poprawnie zostalo wykonane. Jak do tej pory same bledy otrzymuje. HLP PLZ

0

użyj cudzysłowy, np.

zapytanie := 'select * from tabela where nazwisko = "inżynier"'

BTW: czy przyszłych inżynierów nie obowiązuje ortografia: "otóż"? Nie chciałbym czytać pracy z takimi kwiatkami...

0

jeśli nie masz możliwości stosowania parametrów to apostrofy możesz wstawiać tak:
a) zmienna_string := 'teksttekst w apostrofie';
b) zmienna_string := 'tekst' + ' + 'tekst w apostrofie;
c) zmienna_string := 'tekst' + QuotedString('tekst w apostrofie');
Jednak jeśli tylko możesz to stosuj parametry, bo to oszczędzi Ci wiele kłopotów na przyszłość

0

Z apostrofami jest tak że:
' ' = pusty ciąg gotowy do pzesłanai
' '' ' = apostrof do przesłania,
musisz zgodnie z tym formatować zapytania.

Pozdrawiam.

0
madmike napisał(a)

użyj cudzysłowy, np.

zapytanie := 'select * from tabela where nazwisko = "inżynier"'

BTW: czy przyszłych inżynierów nie obowiązuje ortografia: "otóż"? Nie chciałbym czytać pracy z takimi kwiatkami...

No cóż! Wiadomo że chyba każdego ortografia obowiązuje ale wybaczcie bo akurat ja nigdy z niej nie byłem najlepszy ;)

Zupełnie zapomniałem że można w zapytaniu zamiast apostrofów użyć cudzysłowów. Już zabieram się do roboty... THNX

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1