jak napisać program ze zbiorami?

0

jak napisać program który bedzie pobierał podane liczby do 3 zbiorów i będzie wyliczał sumę,iloczyn i różnicę 3 zbiorów..??

0
mazik napisał(a)

jak napisać program który bedzie pobierał podane liczby do 3 zbiorów i będzie wyliczał sumę,iloczyn i różnicę 3 zbiorów..??

TList + for-loops + TList::IndexOf + manual

0

czemu do zbiorów proponujesz listę??? przecież delphi/pascal ma zbiory

type
  TZbiorInt: set of Integer;
var
  A, B: TZbiorInt;
  Suma, Iloczyn, Roznica: TZbiorInt;
begin
  A := [1, 10, 40];
  B := [3, 10, 34];
  Suma := A + B;
  Roznica := A - B;
  Iloczyn := A * B;
end;
0

masz może link skąd mogę ściągnąć taki program albo podobny?wyskakują mi jakieś głupie błędy.gdy używam zbiorów muszę określić je jakoś w uses?

0

IMHO

type
  TZbiorInt= set of byte;

zobacz też:
Zbiory

0
AklimX napisał(a)

IMHO

type
  TZbiorInt= set of byte;

Na szybko pisałem i rzeczywiście jest błąd

Zbiory

BTW tu też jest byk :D ten sam, który ja popełniłem

0

program zbiory;

{$APPTYPE CONSOLE}

type
TZbior = set of byte;

procedure wprowadz(var a : TZbior; ktory : byte);
var
temp, i, n : byte;
begin
write('Ile elementow zbioru ',ktory,': ');
readln(n);
for i:=1 to n do
begin
write('Wprowadz element zbioru: ');
read(temp);
a := a + [temp];
end;
end;

procedure wypisz(zbior : TZbior);
var
a : byte;
begin
for a:=0 to 255 do
if a in zbior then
writeln(a);
end;

var
A, B, C: TZbior;
Suma, Iloczyn, Roznica: TZbior;

begin
wprowadz(A,1);
wprowadz(B,2);
wprowadz(C,3);

Suma := A + B + C;
Roznica := A - B - C;
Iloczyn := A * B * C;

writeln('Suma:');
wypisz(Suma);
writeln('Roznica:');
wypisz(Roznica);
writeln('Iloczyn:');
wypisz(Iloczyn);

readln;
readln;

end.

napisałem program że zbiorami ..wie ktoś jak przerobić to na środowisko obiektowe?

0

ma ktoś taki sam program albo zna źródło ?koniecznie obiektowy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1