ADO i zrywanie polaczenia

Odpowiedz Nowy wątek
2006-01-17 16:01
0

Witam mam aplikacje MDI

Na glownym oknie mam polaczenie z baza przez ADO wstawiam ADOConnection + AdoQuery

potem otwieram nowe okienko i tu znow daje ADOCOnnection i ADOQuery.

Jednak po uruchomieni aplikacji w glownym oknie musze podawac login i haslo do bazy i po otworzeniu Okienka-Dziecka podobnie.

Da sie jakos ominac kilkakrotne wyskakiwanie okienka do laczenia z baza? Probowalem odwolywac sie z ADOQuery z okienka potomnego do ADOConnection z okienka glownego ale cos mi nie wychodzi :/

Pozostało 580 znaków

2006-01-17 16:39
0

ADOConnection, OI, LoginPrompt := False;

Pozostało 580 znaków

2006-01-17 17:45
0

i jak masz 100 okien Child to masz 100 połączeń z bazą - no gratuluje pomysłowości


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-01-18 07:51
danek
0

Misekd mam pytanko?
czyli po wykonaiu kazdego querry najlepiej rozlaczac sie z baza?
czyli robic tak, zawsze?

polacz
zapytanie(insert, select...)
rozlacz

czy tak?

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-01-18 09:35
0

nawiązujesz JEDNO połączenie przy starcie programu i zamykasz je przy zamykaniu programu. No chyba, że program działa sobie w tle i np. co godzinę lub więcej robi jednego inserta do bazy to wtedy nie ma sensu trzymać cały czas aktywnego połączenia. Ale to są wyjątki a przy "normalnym" programie, gdzie dane są pobierane\zapisywane\modyfikowane cały czas połączenie jest utrzymywane cały czas


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-01-19 10:21
0

adoConnection.keepconnection:=true;
Jedno połączenie dzielone, jedno logowanie -->żaden problem ;]

Pozostało 580 znaków

2006-01-19 13:06
0

z tym permamentnym polaczeniem to tez wszystko zalezy od kontektsu wlasnie.
bo jesli na jendnej maszynie w danej chwili moze byc odpalonych n takich progsow i one sobie cos tam ryckaja w tle, to trwale polaczenia nie sa najlepszym rozwiazaniem, bo jakby nie bylo kazda baza ma ustawiona w konfigach jakas tam maksymalna ilosc jednoczesnych polaczen. itd. wiadomo w czym rzecz.

ale fakt faktem, jak czytam niektore tematy na tym forum, to az mi sie hjumor poprawia ;P


Zaraza, zaraz, co ja tutaj robie... ?

Pozostało 580 znaków

2006-01-23 15:31
0

Nie no jasna sprawa, zawsze w miare możliwości można się samemu rozłączyc, co nie :)
A maxymalna ilośc sesji na bazie to juz inna sprawa :)

A już na upartego, możesz po zalogowaniu sam zaleznie od kontekstu ustawić czy aplikacja ma się sama rozłączyc czy to połączenie utrzymywać. Ile głów tyle koncepcji i "tylko jedna idea" :P
Ehh chyba za duzo kawy dzisiaj wypiłem [diabel]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0