Skanowanie sieci ?

0

Jak sprawdzić w sieci listę dostępnych użytkowników (Same IP) tak jak np. NetLook

0

Spingować zakres IP, jak odpowie to znaczy, że jest dostępny?

0

Ja się tam zbytnio na sieciach nie znam, ale chyba da się zablokować odpowiedź na pinga, więc to nie jest stuprocentowa metoda.

0
berl napisał(a)

Ja się tam zbytnio na sieciach nie znam, ale chyba da się zablokować odpowiedź na pinga, więc to nie jest stuprocentowa metoda.

ja się tam na sieciach w ogóle nie znam, ale to IMHO chyba by uniemożliwiło korzystanie z sieci całkowicie albo częściowo przynajmniej o ile to możliwe

0

Ja tam sie na sieciach nie znam, ale na 100% da sie zablokować odpowiedź na zwykłego pinga :)

0

Możesz pingować, nasłuchiwać, próbować podłączyć się do hosta na konkretnym porcie, skanować protokołem ARP itd

0
CyberKid napisał(a)

Możesz pingować, nasłuchiwać, próbować podłączyć się do hosta na konkretnym porcie, skanować protokołem ARP itd

Oczywiście na sieciach się nie znasz :)

0

Nie wiem, kto tu się w ogóle zna na sieciach :P

  1. Pingi można zablokować. Jest to prosta czynność.
  2. Nie przeszkadza to bynajmniej w korzystaniu z sieci - samemu miałem zablokowane odpowiadanie na pingi przez półtora roku korzystania z netu i jakoś nie odczuwałem trudności. Jest to podstawowa metoda zabezpieczeń - dla świata zewnętrznego zazwyczaj nie istniejesz.
  3. Bardzo wygodne jest blokowanie odpowiedzi na wszelkich innych portach. Najlepiej jak nie dajesz odpowiedzi "port zablokowany", tylko jak Ci całkiem wcina pakiet. Wtedy jesteś już całkiem niewidzialny. To oczywiście powoduje, że nie możesz sobie postawić serwera jakiegoś albo coś, ale zawsze trzeba znaleźć jakiś złoty środek, zależnie od potrzeb.
  4. Nie ma 100% metody na "zmapowanie" sieci. Jak komputer jest dobrze zabezpieczony, to go nie "wywąchasz". To pierwsza zasada dobrze zabezpieczonego komputera - upewnij się, że nikt nie wie, że w ogóle istniejesz :)
0
berl napisał(a)
CyberKid napisał(a)

Możesz pingować, nasłuchiwać, próbować podłączyć się do hosta na konkretnym porcie, skanować protokołem ARP itd

Oczywiście na sieciach się nie znasz :)

yyyy, nie bardzo czaję dlaczego się nie znam?

ping - standardowa metoda
sniffing - sprawdzasz jakie hosty z jakiego IP wysyłają dane
łączenie się na konkretne porty - niektóre osoby mogą zablokować pinga ale mogą mieć postawiony serwer www lub dostępne inne usługi
skanowanie protokołem ARP - wysyłasz broadcast z pytaniem kto ma taki adres IP a ta osoba odpowiada adresem MAC

więc nie rozumiem dlaczego miałbym się nie znać :> coprawda moja wiedze nt. sieci nie jest zbyt wygórowana ale nie napisałem nic sprzeczngo ( przynajmniej w większosci ;) )

[edited]
no tak zapomniałem, że zamiast pełnego podłączenia się z konkretną usługą ( handshake ) można operować samymi flagami ACK, FIN itd

// berl, no tak odpisując po raz drugi nie przeczytałem wszystkich wypowiedzi. Teraz rozumiem puentę ( jakkolwiek się to pisze, każdy chyba wie o co chodzi ). ;)

0
CyberKid napisał(a)

yyyy, nie bardzo czaję dlaczego się nie znam?

To taki żart był, przeczytaj moją pierwsza wypowiedź w tym wątku i dwie następne.

0

A może ktoś zna komponent żeby wyszukiwał dobrze komputery sieciowe. Tak żeby <ort>niekopiował </ort>informacji z Otoczenia sieciowego itp. go żeby był tak bardziej orginalnie zrobiony. Żeby pobierał informacje w podobny sposób jak program NetLook. Tutaj do niego link http://samsoftware.ovh.org/upload/netlook142.zip chyba działa bo z pamięć pisałem

0
Autentyczny Autor napisał(a)

A może ktoś zna komponent żeby wyszukiwał dobrze komputery sieciowe. Tak żeby niekopiował informacji z Otoczenia sieciowego itp. go żeby był tak bardziej orginalnie zrobiony. Żeby pobierał informacje w podobny sposób jak program NetLook. Tutaj do niego link http://samsoftware.ovh.org/upload/netlook142.zip chyba działa bo z pamięć pisałem

a linki do TProgram, TQuake i TNeedForSpeed też chcesz???? [sciana]

0

Najlepiej stworzyć osobne egzemplarze watków dla każdego wysłania pingu.. będzie znacznie szybciej niż standardowa pętla gdzie byś wysyłał ping do kolejnych osób. A o doborze komponentów sieciowych już było.

0

Zajmowalem sie ostatnio wlasnie pingowaniem sieci. Ja pisze kolega wyzej najlepiej puscic kilka watkoow. Ja odpalalem po prostu kilka windozowych pingow. podlaczalem rurki in/out i analizowalem wyniki. Przy 10-15 watka smiga jak sie patrzy :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1