wywolanie formcreate z innego unita

0

1.jak wywolac ,poprzez klikniecie w button w Form2, zdarzenie FormCreate z Form1 ?
2.jesli mam zdarzenie przypisane do onClick i onChange w Combobox, to nie zmieniajac itemu w combo przez klikniecie myszą tylko przez kod np: combo.itemindex:=combo.itemindex+1 to zdarzenie sie nie wykonuje ,czy jest jakis sposob zeby jednak sie dalo to zrobic i poprzez klikniecie i przez zmiane programową?

0
  1. A nie lepiej dodac do uses odpowiednie unity i podpiac do buttona formcreate ?
  2. Sprawdzenie tego zajelo by ci mniej czasu niz napisanie tego posta.

// dRum: 1. chyba jednak nie :)

0
pk napisał(a)

1.jak wywolac ,poprzez klikniecie w button w Form2, zdarzenie FormCreate z Form1 ?

var
 form: TForm1;
begin
 form:=TForm1.Create(application);
//inny kod
 form.free;
end;

Oczywiście form1 nie może już istnieć w pamięci, czyli również nie może być formą główną

2.jesli mam zdarzenie przypisane do onClick i onChange w Combobox, to nie zmieniajac itemu w combo przez klikniecie myszą tylko przez kod np: combo.itemindex:=combo.itemindex+1 to zdarzenie sie nie wykonuje ,czy jest jakis sposob zeby jednak sie dalo to zrobic i poprzez klikniecie i przez zmiane programową?

Po prostu wywołaj kliknięcie po takim przyrównaniu.

0

no wlasnie Form1 u mnie juz jest i jest to glowna forma...

0
Juhas napisał(a)

Oczywiście form1 nie może już istnieć w pamięci, czyli również nie może być formą główną

eee, coś Ci się chyba pomieszało. Nigdy nie stworzyłeś dwóch takich samych form? A aplikacje MDI myślisz, że jak działają? Że otwierasz sobie np. 100 takich samych okienek i każde to okienko to inny TForm??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1