czy możliwe jest wywolanie procedury z procedury

0

Witam czy możliwe jest wywolanie procedury z procedury?

Mam procedure podpieta pod buton - która odswieza mi grid.
Po dodaniu nowego rekordu (wciskajac buto zatwierdz) - chce aby zostało wykonanie odswiezenia - tak jak po wcisnieciu butona odswiez.

probowalem napisac funkcje krora to robi - ale pojawily sie problemy
w ciele funkcji dostep do danych komponentow (adoconnection, checkboxow itd) robie przez FormX.nazwakomponenetu - i wywala mi błąd access violation...

jak rozwiazac ten problem ( wiem ze mozna przekleic caly kod z buttona odswiez na koniec procedury buttona(on click) zatwerdz - ale to tak nie optymalnie
prosze o pomoc

0

haj

procedure TForm1.ZatwierdzClick(Sender: TObject);
begin
//ZATWIERDZNIE
end;

procedure TForm1.OdswiezClick(Sender: TObject);
begin
//ODSWIERZENIE
ZatwierdzClick(self);
end;

mozna tez tak jezeli to przycisk Zatwierdz.Click

0

Jak wygląda ta procedura? Czy ona jest metodą formyX? Czy komponenty ADO są tworzone dynamicznie, czy statycznie?

0

dzieki działa (self)

Ado - statycznie

pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0