jak zaznaczyc tekst w polu Edit

0

Jak zrobić coś takiego, aby programowo zaznaczyc kawałek tekstu pola Edit? To znaczy aby program zaznaczył jego fragment bez ingerencji użytkownika.

Pozdrawiam
maxplanck

PS. I jak zrobić aby takie pole było aktywne a jednocześnie użytkownik nie mogł w nim pisać ani zaznaczać jego framentów? Jest to możliwe??

0

SelStart, SelLength.

PS. Żeby nie mógł pisać to po prostu :

procedure TForm1.Edit1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
    key := #0;
end;

A żeby nie dało się zaznaczyć to można tak :

procedure TForm1.Edit1MouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X,
  Y: Integer);
begin
    Edit1.SelLength := 0;
end;
0

wielkie dzięki [browar]

to jeszcze jedno. jak sprawdzić tryb działania klawisza Insert w windowsie (zastępowanie/dodawanie)??

0
maxplanck napisał(a)

to jeszcze jedno. jak sprawdzić tryb działania klawisza Insert w windowsie (zastępowanie/dodawanie)??

To powinno działać (zwraca 0 lub 1)

mode:= GetKeyState(VK_INSERT);

Ale to chyba działa w ramach aplikacji a nie systemu.

0

to tym lepiej że tylko dla aplikacji!! :) dzięki wielkie. [soczek]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1