char do string

0

Jak konwertowac typ char do typu string??

0

normalnie :

var 
  s:string;
  ch:char;
begin
  ch:='A';
  s:=ch;
end;

odwrotnie czyli string na char jest trudniej

0

Ty Kloku powinieneś siedzieć w Newbie - char to string, he, he! :)

0
dfdsfds34324324 napisał(a)

normalnie :

var 
  s:string;
  ch:char;
begin
  ch:='A';
  s:=ch;
end;

odwrotnie czyli string na char jest trudniej

Typu String na Char przekonwertować się nie da (chyba że string ma tylko 1 znak) bo typ Char to tylko 1 znak.
Chyba, że chcesz pobrać tylko jeden znak ze stringa i zapisać go do zmiennej typu Char.

var 
  s:string;
  ch:char;
begin
  s:='ABCD';
  ch:=s[3]; //po wykonaniu tego w zmiennej ch bedzie siedział 3 znak czyli 'C'
end;
0

no przecież piszę, że bedzie trudniej [sciana]

0
dfdsfds34324324 napisał(a)

no przecież piszę, że bedzie trudniej [sciana]

A ja że to nie wykonalne (chyba że chodzi o przypadki o których wyżej napisałem) ;)

0
kAzek napisał(a)
dfdsfds34324324 napisał(a)

no przecież piszę, że bedzie trudniej [sciana]

A ja że to nie wykonalne (chyba że chodzi o przypadki o których wyżej napisałem) ;)

dobrze, że napisałeś bo nie wiedziałem [sciana]
tylko dlaczego piszesz ze jest niewykonalne i zarazem w tym samym zdaniu piszesz, że się da w szczegolnych przypadkach, sam sobie zaprzeczasz
przecie wiadomo, że ch=1znak wiec wiecej do niego nie wsadzisz to logiczne, można jedynie wybrać który bajt stringu wsadzić i tyle, dziękuję za twoje mądre komentarze szczegolnie te nabijające liczbę postów hehe

0
csdsf223432423 napisał(a)
kAzek napisał(a)
dfdsfds34324324 napisał(a)

no przecież piszę, że bedzie trudniej [sciana]

A ja że to nie wykonalne (chyba że chodzi o przypadki o których wyżej napisałem) ;)

dobrze, że napisałeś bo nie wiedziałem [sciana]
tylko dlaczego piszesz ze jest niewykonalne i zarazem w tym samym zdaniu piszesz, że się da w szczegolnych przypadkach, sam sobie zaprzeczasz
przecie wiadomo, że ch=1znak wiec wiecej do niego nie wsadzisz to logiczne, można jedynie wybrać który bajt stringu wsadzić i tyle, dziękuję za twoje mądre komentarze szczegolnie te nabijające liczbę postów hehe

Wiesz nie chce mi sie dalej odpowiadać na twoje posty, po prostu żal mi ciebie.
A co do nabijania postów, tu nawet nie ma licznika :D, dopiero w profilu a zresztą co za różnica ile kto ma postów?
EDIT// A co do szczegolnych przypadków o których pisałem (żeby nie było że jak twierdzisz sam sobie przeczę) to nie jest żadna konwersja bo jak napiszesz ch:=s[1] to pobierasz char a nie string :D

EDIT2// Nie bedę nabijał postów :D

dsdfdsfdfd33343243434 napisał(a)
 to nie jest żadna konwersja bo jak napiszesz ch:=s[1] to pobierasz char a nie string

każda zmiana typu zmiennej na inny typ to konwersja - nie wazne jest co się pobiera i z czego kożysta. :D
Pisząc funkcję gdzie wynikiem jest inny typ zmiennej to konwersja.

Tak ale w tym wypadku nie zamieniasz całej zmiennej (całego stringa) tylko jeden znak z tablicy, który już od początku był typu char.

0
dfdsfds34324324 napisał(a)

odwrotnie czyli string na char jest trudniej

string a;
a.c_str();

;)

0
 to nie jest żadna konwersja bo jak napiszesz ch:=s[1] to pobierasz char a nie string

każda zmiana typu zmiennej na inny typ to konwersja - nie wazne jest co się pobiera i z czego kożysta. :D
Pisząc funkcję gdzie wynikiem jest inny typ zmiennej to konwersja.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1