[Pascal] Wylaczenie komputera

0

Sory za takie pytanie ale nie moge znalezc .
Jest jakas komenda w pascalu , ktora zamyka komputer ? Czy tylko mozna wysylac pakiety na odpowiednie porty ?

Zalezaloby mi zeby zamykanie omijalo wszystkie pytania czy zamknac inne programy itd. Odpowiednik ExitWindowsEx(EWX_FORCE,0); w delphi.

Z gory thx

0

a nie da sie odpalic procedury z dlla?
a np. przy pomocy rundll32 ?

pozdro

0
cimak napisał(a)

a nie da sie odpalic procedury z dlla?
a np. przy pomocy rundll32 ?

pozdro

DLL? W Pascalu? Żartujesz?

W systemie DOS DLL-i nie ma i nie było i nie będzie.

0
Ktos napisał(a)
cimak napisał(a)

a nie da sie odpalic procedury z dlla?
a np. przy pomocy rundll32 ?

pozdro

DLL? W Pascalu? Żartujesz?

W systemie DOS DLL-i nie ma i nie było i nie będzie.

Jemu raczej chodziło o to że chciał odpalić procedurę z DLLa pod Windows. To jest wykonalne tylko, że Win98 działa taki kodzik ale pod XP prawdopodobnie nie (zresztą jak ktoś ma XP i mu się chce to może sprawdzić tylko oczywiście trzeba zmienić scieżki):

program ExitWin;
{$M $4000, 0, 0}
uses Dos;
begin
  Exec('C:\Windows\Rundll32.exe', 'C:\Windows\System\Shell32.dll,SHExitWindowsEx 5');
end.

EDIT//Natomiast autor tematu nie sprecyzował pod kontrolą jakiego systemu chce wyłączyć komputer.
EDIT2//Nie wiem dlaczego 5 na koncu skoro EWX_FORCE = 4 ale sprawdzałem i jak dawałem 4 to było wylogowywanie, chyba z 1 zamykał ale programy z otwartymi dokumentami pytały czy zapisać. Dziwne dlaczego właśnie 5 (żaden z parametrów funkcji nie ma stałej 5) ? :-/

0

kAzek: Ale takie parametry dodaje się do siebie za pomocąlogicznego or. Jeśli 4 (100bin) oznacza wyłączenie, a 1 (001bin) oznacza zamknięcie aplikacji, to 5 (101bin) będzie oznaczało wyłączenie i zamknięcie aplikacji.

0
Adam.Pilorz napisał(a)

kAzek: Ale takie parametry dodaje się do siebie za pomocąlogicznego or. Jeśli 4 (100bin) oznacza wyłączenie, a 1 (001bin) oznacza zamknięcie aplikacji, to 5 (101bin) będzie oznaczało wyłączenie i zamknięcie aplikacji.

No tak, przecież to jest oczywiste zasugerowałem się tym:

Krasel napisał(a)

ExitWindowsEx(EWX_FORCE,0); w delphi.

i nie pomyślałem, że w tym może być źle. (Podany tylko prametr EWX_FORCE)
Miałem jakąś zaćmę czy coś :P

0

o rany!
na amen zapomnialem! [sciana]
przeciez jest jeszcze shutdown.exe (przynajmniej na xp).
wiec na 98 mozesz uzywac rundll32.exe itd...
a na xp shutdown:

Użycie: shutdown [-i | -l | -s | -r | -a] [-f] [-m \nazwakomputera] [-t xx] [-c
"komentarz"] [-d upyy]

    Bez argumentów                  Wyświetla ten komunikat (to samo, co -?)

    -i                      Wyświetla graficzny interfejs użytkownika, musi

być pierwszą opcją
-l Wylogowuje (nie można używać z opcją -m)
-s Zamyka komputer
-r Zamyka i ponownie uruchamia komputer
-a Przerywa zamknięcie systemu
-m \nazwakomputera Zamknięcie/ponowne uruchomienie/przerwanie zdaln
ego komputera
-t xx Ustawia limit czasu zamknięcia na xx sekund
-c "komentarz" Komentarz zamknięcia (maksymalnie 127 znaków)
-f Wymusza zamknięcie działających aplikacji bez os
trzeżenia
-d [u][p]yy Kod przyczyny zamknięcia
u jest kodem użytkownika
p jest kodem planowanego zamknięcia
xx jest głównym kodem przyczyny (liczba dodatnia
mniejsza niż 256)
yy jest pomocniczym kodem przyczyny (liczba doda
tnia mniejsza niż 65536)

pozdro

0

W win98 w katalogu c:\windows lub c:\windows\system znajdują się tzw zwykłe skróty umozliwiające wyłączenie komputera, uruchomienie ponownie, wejście do ms-dos itp wystarczy je poszukać :] np jest plik o nazwie Tryb MS-DOS dla gier z obsługą EMS i XMS nie wiem jak to jest w XP ale warto poszukać po pozniej wystarczy tylko uruchomić plik z poziomu pascala i już :]

0
erewr4324fds napisał(a)

W win98 w katalogu c:\windows lub c:\windows\system znajdują się tzw zwykłe skróty umozliwiające wyłączenie komputera, uruchomienie ponownie, wejście do ms-dos itp wystarczy je poszukać :] np jest plik o nazwie Tryb MS-DOS dla gier z obsługą EMS i XMS nie wiem jak to jest w XP ale warto poszukać po pozniej wystarczy tylko uruchomić plik z poziomu pascala i już :]

Może mam Windows 98 w wersji Demo :D ale u mnie nie ma do wyłączenia komputera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1