programowe tworzenie bazy ????

0

Witam !!
Czy jest jakis sposob zeby programowo utworzyc baze danych w delphi ???????
Jesli tak to prosilbym o pomoc ....... gdzie mozna szukac polecen delphi odnosnie baz danych ????????????
pozdro

0
  1. Co rozumiesz przez "programowe tworzenie bazy"?
  2. Jaka wersje delphi masz?
  3. Do czego ma byc ta baza, jakie ma miec mozliwosci?
  4. Baza ma byc oparta o siec (klient-serwer)?
0

Programowe czyli bez pomocy zadnych komponentów tak jak w Clipperze np "dbcreate"
baza miala by byc umieszczona na serwerze i jak okreslic zeby 3 osoby mogly na niej pracowac w sieci ????????????? Dobrze zeby byla to baaz Paradox .......
Mam delphi 7 Ent ...
pls help ;( ;( ;(

0

może w ogóle bys na początek poczytał cokolwiek o bazach, co?

Jeśli to ma działac w sieci to sobie daruj paradoxa - jako początkujący po prostu się zniechęcisz (paradox sprawia problemy). Zainteresuj się czymś co naprawdę działa jak klient-serwer i darmowym. Pod Delphi jak znalazł dla Ciebie będzie FireBird na początek. Masz do niego natywne komponenty - IBXy już w Delphi. Co do tworzenia bazy z poziomu Delphi to jest to możliwe. Bierzesz komponent IBDataBase i

Delphi help napisał(a)

Creates a database using Params.
procedure CreateDatabase;
Description
Call CreateDatabase to create a database using Params as the rest of the CREATE DATABASE command.
For example, if you wanted to create a local InterBase database, you could do the following:

  1. Set the database name to the drive, path, and filename of the database file.
  2. Set Params to the parameter for the CREATE DATABASE statement:
    USER "SYSDBA"
    PASSWORD "masterkey"
    PAGE_SIZE 4096
  3. Set the SQLDialect value.
  4. Call the CreateDatabase method.

a potem używając komponentu IBQuery i posługując się SQLem tworzysz tabele, indexy, procedury i co tam jeszcze chcesz.

0

Doc elowo ściągnij sobie FBLib do obsługi Firebirda, bo IBQuery czasem się biesi na FB.

0

oki top jak np zropbie juz program i skompiluje to uruchomi sie na kazdym komputerze czy bede musial doinstalowywac cos jeszcze ???????????? a tak przy okazji gdzie moge poczytac sobie o bazach ?????????????

0
PoCZ napisał(a)

oki top jak np zropbie juz program i skompiluje to uruchomi sie na kazdym komputerze czy bede musial doinstalowywac cos jeszcze ????????????

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=82900

a tak przy okazji gdzie moge poczytac sobie o bazach ?????????????

fora, artykuły, książki, listy dyskusyjne. Do delphi na początek polecam książkę którą wydał helion - "Delphi7 i bazy danych" albo "InterBase dla Delfinów" (oba tytuły z pamięci bo mi strona heliona nie wchodzi). Są to chyba najlepsze polskie książki dla początkujących. Jeśli znasz angielski w stopniu pozwalającym na czytanie i rozumienie textu to na stronie IB i FB możesz sobie ściągnąć kilka pedefów jak pisać aplikacje w IB/FB

0

Tu masz pokazane m.in. jak programowo stworzyć tabelę:
http://www.delphi.host.sk/artykul.php?show=bazy/bazy1

Misiekd napisał:

"Delphi7 i bazy danych"

Książeczka rewelacyjna, niedawno ją kupiłem i ją używam wręcz namiętnie :) Dla początkujących w bazach, jak znalazł!

"Delphi7 i bazy danych" http://helion.pl/ksiazki/del7bd.htm
Autor: Marian Wybrańczyk
Cena 29zł
Wydawnictwo: HELION

0

Dzieki wielkie Misiekd ale jeszcze jedno mam pytanie :) poczytalem sobie http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=82900
i w jaki sposob mozna okreslic maksymalna liczbe kompow które dopisuja do bazy ??????? powiedzmy ze jest serwer i tam jest firebird i podlaczone do niego sa 4 kompy a tylko zeby 2 z nich mogly dopisywac do bazy ??????????????? aha i jeszcze jedno jak mozna zmienic haslo do bazy ???????? bo standardowo to uzytkownik"SYSDBA" a haslo "masterkey" bym chcial zmienic to i to ???????????????? [sciana] [sciana] [sciana]

0
Pocz napisał(a)

w jaki sposob mozna okreslic maksymalna liczbe kompow które dopisuja do bazy ??????? powiedzmy ze jest serwer i tam jest firebird i podlaczone do niego sa 4 kompy a tylko zeby 2 z nich mogly dopisywac do bazy

Nie bardzo rozumiem, ale spróbuję :). Możesz też dodać do bazy userów - jednego z prawami zapisu i odczytu a drugiego z prawami tylko do odczytu i z Twojego programu logować się na odpowiedniego usera. Nie ma to jednak sensu jeśli nie napiszesz odpowiednio programu, bo np. głupio to wygląda jak masz np. przycisk usuń rekord a po jego naciśnięciu wyskakuje Ci piękne okienko "niestety nie masz odpowiednich praw" :P

jak mozna zmienic haslo do bazy ???????? bo standardowo to uzytkownik"SYSDBA" a haslo "masterkey" bym chcial zmienic to i to ???????????????? [sciana] [sciana] [sciana]

A więc wygląda to tak usera sysdba nie można usunąć ani odebrać mu praw. Można zmienić mu hasło na jakieś inne.

ściągnij sobie IBExpert personal edition (free) bardzo fajny program do zarządzania FB/IB

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1