Memo i kursor

0

Witam
Otóż ostatnio napisałem czat i wszystko pięknie śmiga za wyjątkiem tego że gdy wcisne jakiś klawisz to kursor automatycznie znika... Co zrobić aby tak nie było?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

0

bardzo ciekawe....
nigdy się nad tym nie zastanawiałem ale coż 1 min myślenia i wpadłem na taki pomysł:

procedure TForm1.Memo1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
var
p: tpoint;
begin
  GetCursorPos(p);
   SetCursorPos( p.x, p.y   );
end;

Taki mały myk :) Oczywiscie nie wklejaj nazwy procedury takiej samej jak ja:) tylko sobie samemu ją wygeneruj OnKeyPress

0
Chater napisał(a)

Witam
Otóż ostatnio napisałem czat i wszystko pięknie śmiga za wyjątkiem tego że gdy wcisne jakiś klawisz to kursor automatycznie znika... Co zrobić aby tak nie było?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
Kursor nie znika ale zostaje zaznaczony inny obiekt, który za razem robi się aktywny. Musisz jak wciskasz ten klawisz przenieś kursor tam gdzie ty chcesz. Do tego służy funkcja SetFocus. A używsz tego w ten sposób: jakis_komponent.SetFocus; np:
edit1.SetFocus;

0
statjacek napisał(a)
Chater napisał(a)

Witam
Otóż ostatnio napisałem czat i wszystko pięknie śmiga za wyjątkiem tego że gdy wcisne jakiś klawisz to kursor automatycznie znika... Co zrobić aby tak nie było?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
Kursor nie znika ale zostaje zaznaczony inny obiekt, który za razem robi się aktywny. Musisz jak wciskasz ten klawisz przenieś kursor tam gdzie ty chcesz. Do tego służy funkcja SetFocus. A używsz tego w ten sposób: jakis_komponent.SetFocus; np:
edit1.SetFocus;

a jak ci powiem ze twoja metoda nie działa poprawnie...

0

To ja co odpowiem, że nie rozumiesz tematu. Stosuje tą metodę i działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1