Excel - delphi i drukowanie

0

Prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!! może ktoś z Was juz napisał kod który umożliwia przy pomocy delphi otworzenie arkusza excela, i przypisanie komórką jakiś zmiennej liczbowej a następnie wydrukowanie tego arkusza oczywiście Excel ma przeliczyć dane które dostał.
Częściowo napisałem kod ale cały czas mam jakieś błędy
</delphi>

0

wystarczy wpisac w google "delpih excel" i jest tona kodów, artów itd.

var
  xls, wb, Range: OLEVariant;
  arrData: Variant;
  Row, Col: Integer;
  i, j: Integer;
  Kier: string;
  aRange, tmpRange: WideString;
begin
  Row := xx;
  Col := yy;

  xls := CreateOLEObject('Excel.Application');
  wb := xls.WorkBooks.Add;
  arrData := VarArrayCreate([1, Row, 1, Col], varVariant);
  for i := 1 to Row do
    for j := 1 to Col do
      arrData[i, j] := Twoje_dane; 

  Range := XLS.Range[XLS.Cells[1, 1], XLS.Cells[Row, Col]];
  Range.Value := arrData;
  xls.Visible := True;
end;

co do drukowania to odpalasz excela, ort! nowe makro i naciskasz drukuj a potem stom na makro i dostajesz akie coś

ActiveWindow.SelectedSheets.PrintOut Copies:=1

0

Matko Huto!! To wszystko jest w serwisie. Bodajże w artykułach lub gotowcach. Sam to kiedyś umieszczałem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1