tablica form

0

tworze tablice z formami. na każdej formie jest komponent memo. jak zadziałać na tej formie, na której ktoś naciśniął enter. (np zmazać to co napisał.

0

normalnie, pewnie tworzysz te formy w tablicy z utworzonej już klasy np Form2 utworzonej wizualnie w Delphi to przypisz dla memo na formie w onkeypress

if not (Sender is TMemo) then exit;
if(Key = #13) then (Sender as TMemo).Text := '';

a jak tworzysz oddzielnie to przypisuj zaraz po utworzeniu formy do tego memo zdarzenie, utwórz raz procedurę zgodną składnią z TKeyPressEvent czyli procedure cis(Sender: TObject; var Key: Char) i potem normalnie np formy[2].Memo1.OnKeyPress := cis;

0

tak, tworze tablice typu tform2 stworzonego wizualnie.
to umieszczam w form1. oczywiście wczesniej deklaruje procedure. nie wiem czemu to nie dziala.

procedure TForm2.Memo1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
  memo1.Lines.Add('sssssssssssss');
end;
0

to umieszczam w form1. oczywiście wczesniej deklaruje procedure. nie wiem czemu to nie dziala.

procedure TForm2.Memo1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
memo1.Lines.Add('sssssssssssss');
end;

Wyjaśnij:

  • to umieszczam w form1 ??
  • wczesniej deklaruje procedure ??
  • czemu to nie dziala. ?? - może troszke więcej informacji ?

Napisz trochę wiecej kodu bo widze, ze jakas maniana...

0

wszystko powinno byc jasne ale na wszelki
chodzi o to ze:

  • jest form1 który jest głównym oknem programu
  • tworze tablice ktorej elementy klasy tform2
  • na form2 jest komponent memo1
  • chce, żeby jak ktoś wciśnie enter, zawartość tego memo1 sie np. kasowala
0
oko napisał(a)

wszystko powinno byc jasne ale na wszelki
chodzi o to ze:

  • jest form1 który jest głównym oknem programu
  • tworze tablice ktorej elementy klasy tform2
  • na form2 jest komponent memo1
  • chce, żeby jak ktoś wciśnie enter, zawartość tego memo1 sie np. kasowala

ale jak wciśnie enter gdzie???? będąc w memo1 na form2? Jak tak to oprogramuj onKeyPress dla memo1

if Key = #13 then
Memo1.Clear;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1