BIOS-owe parametry napędów oraz kursy walut.

0

Siema.
Żeby nie zaśmiecać pisze 2 pytanie w jednym poście, oto one:

  1. Zrobiłem sobie programik imitujący BIOS (AMIBIOS) i mam problem na zakładce Standard Setup. Jak w Delphi7 (jeśli się da) sprawdzić co jest podpięte pod PriMaster, PriSlave, SecMaster i SecSlave oraz jak odczytać parametry wszystkich napędów takie jak pokazuje BIOS tzn. Size, Cyln, Head, WPcan, Sec, LBA Mode, BLK Mode, PIO Mode, 32bit Mode?
  2. Drugi program to banalna praca domowa: przeliczanie euro na złote i złote na euro po podaniu kursu euro. A ja chciałbym zeby program próbował pobrac z netu aktualny kurs euro i wynik byłby prawdziwy. Czy ktos wie skąd go (kurs) wziąć i jak użyć w obliczeniach?
0
Bagietka napisał(a)

Siema.
Żeby nie zaśmiecać pisze 2 pytanie w jednym poście, oto one:

  1. Zrobiłem sobie programik imitujący BIOS (AMIBIOS) i mam problem na zakładce Standard Setup. Jak w Delphi7 (jeśli się da) sprawdzić co jest podpięte pod PriMaster, PriSlave, SecMaster i SecSlave oraz jak odczytać parametry wszystkich napędów takie jak pokazuje BIOS tzn. Size, Cyln, Head, WPcan, Sec, LBA Mode, BLK Mode, PIO Mode, 32bit Mode?

Będzie trudno, musiałbyś znaleźc jakiś kod źródłowy do odczytywania takich informacji, może producenci płyt główncyh udostepniają takie informacjie, albo szukaj u dostawcy biosu. O ile w nowszych płytach takie coś można jeszcze pobrać to praktycznie w starszych bez szans. Zawsze mozesz jeszcze zdobyć te informacji od producenta dysku.

  1. Drugi program to banalna praca domowa: przeliczanie euro na złote i złote na euro po podaniu kursu euro. A ja chciałbym zeby program próbował pobrac z netu aktualny kurs euro i wynik byłby prawdziwy. Czy ktos wie skąd go (kurs) wziąć i jak użyć w obliczeniach?</quote>

NBP udostepnia kurs walut w formacie XML http://www.nbp.pl/Kursy/xml/a222z051117.xml więc wystarczy tylko wejść, przeanalizować i napisać odpowiedni kod :P
Kurs XML masz w artykułach.

0

Jeśli chodzi o pierwsze pytanie, to śmierdzi mi to asmem. Ale nic więcej nie wiem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1