ReadLn i wiele ort! na wielu formach

0

Mam 30 form po trzydzieści ort! Edit na każdej formie ort! nazywają się tak samo. Jak wczytać do nich wartośći z pliku txt komędą ReadLn tylko żeby było to w podobny sposób jak

with Form6 do
begin
WriteLn(plik, Edit2.Text)

// komponenty! - Ktos

0

Jak masz na oddzielnych formach, to FindComponent zdecydowanie odpada... Możesz sobie robić jednorazowo tablicę komponentów TEdit (array of TEdit), zapisywać w niej te edity, do których chcesz wpisywać tekst, a potem działać na nich pętlą.

0

pomyśl trochę - to naprawdę nie boli!!!!!

a tak BTW to http://4programmers.net/Forum/253143?h=Riomus#253143 co jest

0

berl możesz jaśniej nie jestem za dobry w delphi dopiero zaczynam przygode

dlaczego po wpisaniu tego kodu

for i:=1 to 900 do
ReadLn(plik,('a'+IntToStr(i)));

wyskakuje
left side cannot be assigned to

0
Riomus napisał(a)

dlaczego po wpisaniu tego kodu

for i:=1 to 900 do
ReadLn(plik,('a'+IntToStr(i)));

wyskakuje
left side cannot be assigned to

Przecież to jest oczywiste... Próbujesz przeczytać (ReadLn) coś z pliku plik. No i spoko. No ale w takiej sytuacji po prawej stronie powinieneś podać zmienną, do której masz to zapisać, a podajesz stałą string'a. No i tu się kiepści.

0

No chodzi o to, że masz tablicę obiektów TEdit :

var
    edity : array of TEdit;

i potem sobie przypisujesz do tej tablicy kolejne edity, które chcesz zmieniać :

SetLength(edity, Length(Edity) + 1);
Edity[High(Edity)] := form2.Edit3;

SetLength(edity, Length(Edity) + 1);
Edity[High(Edity)] := form1.Edit8;

a potem jak będziesz chciał zmienić wszystkie edity, które zapisałeś do tej tablicy, to pętlą :

for i:= 0 to High(Edity) do begin
    Edity[i].Text := 'cośtam';
end;

Ot i cała filozofia.

0

tylko że jest jeden problem ja mam 900 editów !!!!!! ;(

0
Riomus napisał(a)

tylko że jest jeden problem ja mam 900 editów !!!!!! ;(

to może nadszedł czas przemyśleć cały program

0

Misiekd - [browar]
No ale pisałeś, że masz 30 form po 30 editów, to na każdej formie możesz szukać editów za pomocą FindComponent, i umieszczać je w tablicy.

//DOPISANE
Ewentualnie tworzyć je dynamicznie od razu jako elementy takiej tablicy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1