[ObjectPascal] Komponenty dla edytora www

0

Witam wszystkich forumowiczów! Jest to mój pierwszy post, lecz konto posiadam tu od dawna, ale do dzisiaj pomoc nie była mi potrzebna :)
Mój problem dotyczy delphi. Otóż piszę sobie edytor www, że tak powiem - bardzo rozbudowany. Mam już masę opcji. Jednak nie zrobiłem jeszcze możliwości edycji kodu graficznie, czyli np. ustawianie rozmiaru tabelek, obrazków itp. myszką. Jest może jakiś dobry komponent graficznej edycji kodu, do którego można podpiąć synedit, aby automatycznie to co zmieni się w kodzie było widoczne w edytorze, a to co zmieni się w edytorze było widoczne w kodzie. Jeśli nie ma to będę musiał sobie sam zrobić coś prostego, bo za dużo czasu już poświęciłem na samo zarządzanie kodem. Chciałbym jeszcze wbudować validator xhtml, jest jakiś komponent lub macie pomysły jakby to można zrobić? Mi przychodzi do głowy analiza kodu i zamkniętych tagów i wyświetlanie błędów w ListBoxie. Ale dużo roboty i problemów byłoby stworzenie takiego validatora. Ew. można zrobić coś typu uploadu pliku na dany serwer (automatycznie) i otworznie strony w3c.org z validatorem. Na razie to by było na tyle ;)
Z góry dzięki za pomoc.

0

Turbo Pascal? Oraz ListBox i Synedit? Coś ci się chyba pomyliło? :)

[added]
BatSk8 - Delphi jest językiem. Taka jest teraz oficjalna wykładnia. "Delphi laguage". Jeśli nie chcesz - to możesz powiedzieć, że w środowisku Delphi językiem programowania jest Object Pascal, ale nie Turbo Pascal! Dlaczego? Bo TP to też KOMPILATOR.

0

A delphi to co? Nie nazywam tego językiem i nigdy nie będę. Nie lubię, gdy ktoś mówi, że programuje w delphi, skoro delphi jest to jedynie kompilator, a nie sam język programowania. Sam Borland powiedział, że w Delphi językiem jest TurboPascal (czyli obiektowa wersja Pascala). Twój post nie wnosi niczego do problemu

0

Język Delphi, co prawda obok języka Pascal leżał, ale zdecydowanie nim nie jest.

A może po prostu zastosuj SynEdit, z dopisanym automatycznym aktualizowaniem WebBrowser'a? Poszukaj - nie wiem czy jest, ale warto sprawdzić - walidator Tidy w postaci jakiejś biblioteki, komponentu albo chociaż ActiveX - czyli czegoś, co Delphi przetrawi.

Komponent do engine Gecko przeglądarki FireFox (jest dostępny chociażby w ActiveX) też potrafi robić za graficzny designer layout'u. Popatrz choćby na edytor HTML o nazwie Nvu.

0

A może po prostu WebBrowser w trybie edycji?

0

Szczawik - takie coś już mam zrobione jako żywy podgląd witryny - to nie wystarczy.
berl - jakto w trybie edycji? Webbrowser mam do podglądu, a o trybie edycji nie słyszałem. Powiesz coś więcej?

dodano:
Ktos - 5 lata temu, gdy zaczynałem przygodę z programowaniem natknąłem się na Delphi i oficialnie był to kompilator używający Object Pascala i Pascala. Jednak Borland "przerobił" te języki tworząc TurboPascal. Pierwsze słysze, żeby delphi stało się językiem programowania, skoro kod generujący przez delphi czyta więcej kompilatorów jako właśnie Object Pascal. Oto cytat z książki od delphi, którą kupiłem w 2002 roku:
"TurboPascal - jeden z historycznych dialektów języka programowania Pascal zaproponowany przez firmę Borland. Na tym dialekcie opiera się wykorzystywany w Delphi ObjectPascal"
z czego wnioskuję, że walnąłem byka z turbopascalem, bo faktycznie jest to ObjectPascal. Ale nigdy nie powiem, że Delphi to język programowania :)

dodano:
Szczawnik - ten komponent do Firefoxa - jest on już w delphi czy muszę szukać po necie? Jest możliwość współpracy z SynEditem? Prosiłbym o szczegółowe informacje.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem ;)

0

Trzeba szukać po necie - niedawno o tym na 4p było. A znalazłem coś takiego:
http://4programmers.net/Forum/254736?h=firefox#254736
http://4programmers.net/Forum/190565?h=gecko#190565

Co do ksiązki - z roku 2002. I to jest to. Dopiero w okolicach 2003-04 Delphi zaczęto nazywać oficjalnie językiem programowania ;) Choć nadal właśnie wiele osób twierdzi, że w środowisku (IDE) Delphi używa się języka Object Pascal. Ale jest to OP o tak zmienionej składni...

Dobra, ja proponuję zakończyć dyskusję na temat nazewnictwa :)

0

Widać zacofany jestem :] Jedyna książka o Delphi jaką kupiłem i to jeszcze tak dawno. Reszty nauczyłem się analizując kod innych programów czy dem no i książeczki nie były mi potrzebne (zresztą jak ze wszystkim innym :D).

Ten komponent - pozwala na przeglądanie stron tak jak Firefox. Takie coś mam jako Webbrowser. Tylko teraz czy ten komponent pozwala na graficzną edycję html? Bo w tych tekstach wzmianki o tym nie było :]

0

Sprawdź tutaj : http://berl.webpark.pl/wbte.rar.
Niestety nie mogę dodać tego do serwisu, ale jak będę już mógł to przeniosę.

//DOPISANE
No już się da dodać do serwisu : http://4programmers.net/file.php?id=1999

0

Bardzo fajnie wygląda, jednak nie posiadam modułu SHDocVw, więc program mi nie odpala :] W każdym razie wiem już jak to zrobić z webbrowser dzięki temu programikowi ;) Dzięki

dodano:
Nie jest to co, czego oczekiwałem. Przydałby się bardziej rozbudowany komponent niż webbrowser :) Jak jest z tymi firefoxami? Niby mam te kontrolki ActiveX, ale komponentów delphi nie widzę żadnych. Przydałby się jakiś dobry edytor graficzny. Co do Tidy - myślałem, używam tego w moim CMSie, ale jako validator kodu to mam źródła jedynie pod C++, a za dużo tego, żeby przerabiać na pascala. Ma ktoś jakiś wypasiony zestaw? :D

0
BatSk8 napisał(a)

Co do Tidy - myślałem, używam tego w moim CMSie, ale jako validator kodu to mam źródła jedynie pod C++, a za dużo tego, żeby przerabiać na pascala. Ma ktoś jakiś wypasiony zestaw? :D

Hmm... Najprostszym rozwiązaniem byłoby stworzenie na tego podstawie jakiejś biblioteki DLL albo zewnętrznego programu konsolowego i odpalanie go z Twojego programu. Na zasadzie przechwycanie standardowego wyjścia i podawania na standardowe wejście czego trzeba. A w wersji DLL po prostu PChar i wio.

0

jak chodzi o sprawdzanie poprawnosci skladni to uzywam tego:
http://www.elsdoerfer.info/delphi/?page=libtidy
dodatkowo mozna wysylac do validatora i poprzez wyrazenia regularne pobierac bledy (tak zrobilem w HateML'u)

Jak chodzi o edycje WYSIWYG - no coz tutaj juz od dluzszego czasu (bedzie z 4 miesiace) jak pracuje powoli nad stworzeniem czegos takiego - i trzeba przyznac ze nawet dziala. ale niestety, na razie udalo mi sie zaimplementowac tylko podstawowe elementy HTML... a obsluga CSS - to jeszcze wiele lat ;)

0

Dzięki za TLibTidy!
Teraz tylko ten edytor - widziałem moduły typu pnFCKEditor, Typetool, ale to do PostNuka jest. Mi by starczyło coś co czyta kod html z SynEdita i pozwala jedynie zmieniać rozmiary czy też pisać tekst. Webbrowser odpada. Widziałem taki komponent w programie Addicta HTML Editor, ale niestety w swoich plikach nie załączyli komponentu. Kurcze :(

edit:
TLibTidy -zapowiada się super, ale nienawidzę instalować komponentów :D
Niby w instalacji dopisałem ;$(DELPHI)\Lib\tidy, wskazałem pliki .pas, odpaliłem paczkę, ale lipa przy kompilacji :(

migajek - oglądałem HateML - fajnie zrobiony program, tylko gdy ustawiam nowy -> xhtml i ustawiam atrybuty body na przykład to kod baardzo odbiega od xhtml. Nie trzymiesz się standarów :) U mnie w inspektorze objektów mam wszystkie atrybuty stylami robione bo to pozwala utrzymać standardy.
Przykład:

<b><font color=#080000></b></font>
  • o ile mi wiadomo nie jest to nawet zgodne z html 4.01 :)
    Fajny program, ale zamęt lekki, trudno dostać się do najważniejszych funkcji. Pytanie mam: jak zrobiłeś w SynEdicie te drzewo sekcji? [zwijanie, rozwijanie head, body itp]
0
BatSk8 napisał(a)

Dzięki za TLibTidy!
Teraz tylko ten edytor - widziałem moduły typu pnFCKEditor, Typetool, ale to do PostNuka jest. Mi by starczyło coś co czyta kod html z SynEdita i pozwala jedynie zmieniać rozmiary czy też pisać tekst. Webbrowser odpada. Widziałem taki komponent w programie Addicta HTML Editor, ale niestety w swoich plikach nie załączyli komponentu. Kurcze :(

edit:
TLibTidy -zapowiada się super, ale nienawidzę instalować komponentów :D
Niby w instalacji dopisałem ;$(DELPHI)\Lib\tidy, wskazałem pliki .pas, odpaliłem paczkę, ale lipa przy kompilacji :(

migajek - oglądałem HateML - fajnie zrobiony program, tylko gdy ustawiam nowy -> xhtml i ustawiam atrybuty body na przykład to kod baardzo odbiega od xhtml. Nie trzymiesz się standarów :) U mnie w inspektorze objektów mam wszystkie atrybuty stylami robione bo to pozwala utrzymać standardy.
Przykład:
<font color="#080000"></span> - o ile mi wiadomo nie jest to nawet zgodne z html 4.01 :)
Fajny program, ale zamęt lekki, trudno dostać się do najważniejszych funkcji. Pytanie mam: jak zrobiłeś w SynEdicie te drzewo sekcji? [zwijanie, rozwijanie head, body itp]

co oznacza "lipa przy kompilacji" ?
BTW. taak faktycznie musze popracowac nad zgodnoscia ze standartem ;)

0

Lipa przy kompilacji - pokazują się wszystkie unity tidy i w każdym delphi podkreśla byka. Tak się zdarza, gdy jest coś nie tak ze ścieżkami i właśnie nie wiem, skoro wydaje mi się, że wszystko jest dobrze ustawione.

0
BatSk8 napisał(a)

Lipa przy kompilacji - pokazują się wszystkie unity tidy i w każdym delphi podkreśla byka. Tak się zdarza, gdy jest coś nie tak ze ścieżkami i właśnie nie wiem, skoro wydaje mi się, że wszystko jest dobrze ustawione.

dalej wiem za malo zeby ci pomoc [sciana]

0

Coś chyba poknociłem przy instalacji
zobacz screeny:
www.underflip.kom.pl/pliki/tidy

Może ktoś w końcu napisać jak zainstalować te Tidy?

0

Sorry za drugi post, ale chciałbym odświeżyć temat. Jak poprawnie zainstalować TLibTidy?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1