Wydruk z bazy DBF

0

Witam, prosze o pomoc!

mam bazę .DBF, składającą się z kilunastu pól, na wydruku potrzebuję pokazać każde pole w nowej linijce. Mój problem polega na tym, że w zależności jeżeli poe nie jest puste, to ma być widoczne na wydruku, zaś jeżeli jest puste to nie.

Np pole1-a, pole2-b, pole3-c, itp.......
na wydruku
a
b
c
itp...
pole1-a, pole2-b, pole3-'', itp....
a
b
itp...
i tak dla każdego rekordu z bazy
wysokość wydruku dla rekordu zależne od ilości pól niepustych

z góry dzięki za pomoc

0

moduł Printers
BeginDoc
EndDoc
NewPage
Printer.Canvas

Table.First;
while not Table.EoF do
begin
  //kolejny rekord
  for i := 0 to Tabela.FieldCount - 1 do
    if Tabela.Fields[i].AsString <> '' then
      // drukuj pole Tabela.Fields[i].AsString
  Table.Next;
end;
0

Dzięki, ale dwa pytanka

  1. Jak tego dokonać (?? drukuj table.fields[..].asstring ??)
  2. Do drukowania stosuję komponent Qreport i w nim chciałbym tego dokonać
0
januszp napisał(a)

Dzięki, ale dwa pytanka

  1. Jak tego dokonać (?? drukuj table.fields[..].asstring ??)

poczytać odrobinę o
BeginDoc
EndDoc
NewPage
Printer.Canvas

  1. Do drukowania stosuję komponent Qreport i w nim chciałbym tego dokonać

musisz każdy QRDBText mieścić na osobnym QRSubDetail i ustawić każdemu QRSubDetail właściwość PrintIfEmpty na False

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1