DBComboBox i DBGrid

0

Witam, mam tabelę (ok. 50 wpisów), którą wczytałem do DBComboBox, wszystko ładnie się wyswietla, mogę wybierać dane, jednak gdy kliknę na inny komponent to tam Od razu pokazuje się puste białe pole.

PYTANIE I: Co z tym zrobić?

Pytanie II: Co moge zrobić żeby po kliknięciu na pierwszego DBComboBox'a w drugim DBComboBox'e pokazały się dane specyficzne dla niego (wszystkie dane mam w jednej tabeli, ale chce żeby wyświetlały się tylko te o które mi chodziło)?

PYTANIE III: Jak zrobić żeby po wybraniu rekordu z tego drugiego DBComboBox'a pokazały się dane w DBGrid, a po kliknięciu na jedną z danych w DBGrid otwierało się nowe okno i w nim obrazek(każdy rekord ma inny obrazek)?

Za wszelką pomoc z góry wielkie dzięki.

0

pytanie II
Oprogramuj zdarzenie onChange komponentu ComboBox1 w którym zadasz odpowiednie zapytanie SQL a następnie w pętli przechodzącej przez cały zbiór danych uzyskany wwyniku zapytania dodawaj kolejne pola do ComboBox2

pytanie III
podobnie jak w przypadku pytanie II - zapytanie SQL. Natomiast jesli chodzi o drugą cześć to musisz dodać komponent DBImage i połączyć go ze źródłem danych (DataSource) jeśli obrazek jest w bazie danych (o tym nie napisałeś gdzie masz te obrazki) i będzie się wyświetlał

pytanie I
Nie rozumiem pytania - napisz jeszcze raz o co chodzi

0

A pytanie II i III mógłbyś mi troszkę jaśniej opisać, w SQL jestem zielony.

W pierwszym pyatniu chodzi mi o to, że jeżeli wybiorę jakąś opcję w DBComboBox to np. jeżeli kliknę na button to w DBComboBox pojawi się puste białe pole.

Bardzo proszę o odpowiedz.

0

Pytanie I
To w zdarzeniu onClick Buttona zrób cos takiego DBComboBox1.ItemIndex:=1 <-zamiast 1 możesz wpisać inną liczbę - wtedy pozycja o tym numerze zostanie domyślnie wyświetlona
Pytanie II i III
Jeśli nie znasz SQL to trochę ciężko będzie mi wyjaśnić - ja proponuję poznać podstawy tworzenia baz danych i podstawy SQL i dopiero zacząć bawić się bazami danych - bo inaczej się raczej nie da - SQL jest łatwy - przynajmniej instrukcjie typu INSERT, UPDATE, DELETE i SELECT - dzień nauki i będziesz umiał

0

Aktualnie mi nie zależy na tym żeby to umieć, tylko jest mi do jak najszybciej potrzebne. dałem tak:

zapytanie:='SELECT * FROM tabela WHERE pole=wartosc';

i tak:

zapytanie:='SELECT * FROM tabela WHERE pole LIKE wartosc';

A to moja cała procedura:

procedure Tokno.marka_oChange(Sender: TObject);
var zapytanie:string;
begin
  zapytanie:='SELECT * FROM model WHERE MARK='+marka_o.text+' ;';
  Query1.Close;
  Query1.SQL.Clear;
  Query1.SQL.Add(zapytanie);
  Query1.Open;
  if marka_o.Text=zapytanie then begin
  query1.Active:=true;
  query1.First;
  while marka_o.Text=zapytanie do
  begin
    model_o.Items.add(query1.fieldbyname('tytul').asString);
    query1.Next;
  end;
end;
end;

Program się kompiluje, ale po kliknięciu w combobox1, wyskakuje mi błąd:

Project Katalog.exe raised exception class EDBEngineError with message 'Invalid field name IMIE'. Process stopped.

0

Już po problemie, dałem dobre zapytanie i jest OK.

Dzięki Artur za zainteresowanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1