scrollbar w dbgridzie

0

Witam, w dbGridzie wyswietlam sobie tabele, ktora sklada sie tylko z 5 rekordow i pomimo takiej malej ilosci wyswietla mi sie scrollbar. Nawet jak komponent dbgrid rozciagne i pozostaje w nim wiele pustego miejsca to i tak wyswietla mi sie ten suwak. Wie ktos moze jak go usunac ? sprawic, aby byl niewidoczny ? W DbGridzie niestety nie ma takiej wlasciwosci jak "ScrollBars" w ktorej to ustawia sie czy maja byc widoczne suwaki.

0

Dzisiaj drogie dzieci będziemy się uczyć wyszukiwać odpowiedzi na nasze pytania w google.
A więc po kolei

  1. otwieramy przeglądarkę (np. Internet Explorer, Opera, FireFox)
  2. w pasku adresu wpisujemy www.google.pl
  3. otwarła się nam strona główna wyszukiwarki google. Jest tam jedno pole, do którego możemy wpisać hasła, które chcemy znaleźć. W naszym przypadku wpisujemy "delphi dbgrid scrollbar", zaznaczamy "Szukaj na stronach kategorii: Polski" i wciskamy przycisk "Szukaj w Google"
  4. następnie klikamy na link "Grupy dyskusyjne" (na górze strony)
  5. pojawiła się nam lista tematów poruszanych na polskich grupach dyskusyjnych odnośnie komponentu dbgrid oraz związanych z jego scrollbarami - klikamy pierwszy z góry
  6. hmh - miłe zaskoczenie (a może niemiłe) ktoś już pytał o to samo co my - cytat pytania, jakie zadał autor wątku (z grupy dyskusyjnej)
Pomóżcie! 
Nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać! Szukałem na grupie ale nic nie ma. 
Mam dbGrida w którym mam tylko kilka pozycji i nie trzeba go przewijać (wszystkie pozycje są widoczne) a mimo to scrollbar cały czas jest widoczny i nie da się go wyłączyć! 
Co trzeba zrobić żeby ukryć scrollbara? (kiedy jest nie potrzebny).

chura - są też odpowiedzi i to w dodatku właściwe i rozwiązujące problem [browar]

Koniec kursu, jak sądzicie nadaje się do FAQ :D :D

0

Misiekd już zapomniał, jak to jest być początkującym...
1000 postów w stylu SZUKAJ albo PATRZ GOOGLE to chyba ewidentny spam, nie?

0
ch... ci w d... Misiekd napisał(a)

Misiekd już zapomniał, jak to jest być początkującym...
1000 postów w stylu SZUKAJ albo PATRZ GOOGLE to chyba ewidentny spam, nie?

Cóż za inteligentna odpowiedz [rotfl]. A nie zauważyłeś może przypadkiem, że ten "spam" kieruje do odpowiedzi i poza kliknięciem na link do tego "spamu" trzeba kliknąć jeszcze raz. Takie to trudne? Jak trzeba być tępym żeby mając link do google (w którym odpowiedz jest na 100% w którymś z pierwszych 3 - 5 linków) nie umieć jej znaleźć. Czy początkujący wg. ciebie równa się z tępym i głupim, czy wszystkich oceniasz swoją miarą? A tak swoją drogą jak taki mądry i inteligentny jesteś to czemu nie odważyłeś się podpisać :>? Czyżbyś wstydził się swoich odpowiedzi :> a może moje odpowiedzi pomogły ci już kilka razy i nie chcesz abym przestał odpowiadać na twoje pytania :> .

Mój post nie miał na celu obrazić autora tylko pokazać wszystkim, którzy zapewne nie wiedzą jak (bo jak inaczej wytłumaczyć np. to pytanie) korzystać z google, jakie to proste i łatwe (no chyba, że dla kogoś wpisanie kilka słów i kliknięci dwa razy myszką to rzecz niepojęta) i że odpowiedz można mieć po 30 sekundach zamiast po 2 godzinach (jak np. tu). Ale tego jak widać nie jest w stanie zrozumieć taki boss jak ty

A co do moich początków to wcale nie zapomniałem jak to jest i wyobraź sobie wcale nie wiem wszystkiego. Ale wiem jak to znaleźć bo chcę to znaleźć. Możesz też szukać po całym internecie (zawsze miałem podpis Misiekd) i zobaczymy ile znajdziesz takich pytań. Odpowiem ci nie znajdziesz. A wiesz czemu bo jak ktoś chce się nauczyć to się uczy a nie czeka aż ktoś inny odwali całą robotę za niego. I nauka nie polega na tępym przepisywaniu przykładów oraz kawałków kodu z forum (co można pięknie zauważyć wtedy, gdy pytacz najpierw pyta o kod a jak go otrzyma pyta gdzie go wstawić) ale na samodzielnym próbowaniu, analizowaniu przykładów i choćby takich głupich i banalnych rzeczy jak wciśnięcie kropki po nazwie klasy (mowa o Delphi) i przeglądnięciu listy metod i właściwości klasy. Ale to wymaga odrobiny myślenia a u niektórych chyba z tym ciężko (tak, u ciebie na przykład).

Chcesz się jeszcze czegoś dowiedzieć? Powiedzieć coś od siebie? Może się w końcu ujawnisz.

W normalnych warunkach poszło by na PW no ale tobie nie mogę bo wstydzisz się siebie i się nie podpisałeś. Smutne to ...

0

Dobrze Misiekd zrobil, pokuta:

(*

Q:
I want to hide the vertical scrollbar on a dbgrid when the record count
exceed a number. How can I do that?

A:
Make a descendent of the TDBGrid class. Add a handler for the
WM_NCCALCSIZE message.

*)

type
  TNoScrollDBGrid = class(TDBGrid)
  private
    procedure WMNCCalcSize(var Msg: TMessage);
      message WM_NCCALCSIZE;
  end;

procedure TNoScrollDBGrid.WMNCCalcSize(var Msg: TMessage);
const
  Scrollstyles = WS_VSCROLL or WS_HSCROLL;
var
  Style: Integer;
begin
  Style := GetWindowLong(Handle, GWL_STYLE);
  if (Style and Scrollstyles) <> 0 then
    SetWindowLong(Handle, GWL_STYLE, Style and not Scrollstyles);
  inherited;
end;

//This removes both scrollbars. If you want to remove only the vertical one
//change the scrollstyles constant accordingly.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1