nowa baza

0

Witam serdecznie.
Czy mógłbym sie dowiedzieć od Was jak w dephi utworzyć nową bazę danych (paradox, dbase) na podstawie struktury innej bazy.

z góry dziękuję

0

delphi to nie narzędzie do tworzenia baz danych!! Do tego sa inne narzędzia - dla paradoxa np. jest to Database Desktop

0

hmmm ciezka sprawa istotnie do zestawienie polaczenia z baza paradox mozna uzyc technologi ADO lub BDE. Ale jak tu dokonac konwersji sam nie wiem.
Owszem mozna np wykorzystujac komponenty odpowiedno dla ADO TADOConnection, i dla BDE TDatabase wykonac metody GetTableNames, lub GetFieldNames, nastepnie posiadajac nazwy tabel i pol mozna by przy uzycie np. komponentu TQuery pobrac typ pola

 
Query1.FieldByName( 'idKlienta' ).DataType;

a nastepnie dysponujac tymi informacjami przy uzyciu sparametryzowanego zapytania SQL odtowrzyc strukture naszej bazy. No ale to tyko ogolniki i takie moje gdybanie, bo tak naprawde nigdy sie do tego nie zabieralem.

Prawdopodobnie nic z tego nie bedzie bo zapytanie typu CREATE DATABASE chyba raczej sie nie wykona na silniku ADO, lub BDE.

Natomiast jesli chodzi o konwersje inna niz programowa to mozna uzyć dolaczonego do Delphi programu DataPump.

0
marcellli napisał(a)

Prawdopodobnie nic z tego nie bedzie bo zapytanie typu CREATE DATABASE chyba raczej sie nie wykona na silniku ADO, lub BDE.

na BDE nie wykona się na pewno. Do BDE Borland udostępnia API w którym można to zrobić, ale to dość ciężkie może być dla kogoś, kto to robi po raz pierwszy- wszystko jest w helpie do BDE.

0

Dziękuję wszystkim za pomoc, ale poradziłem sobie, należało użyć komponentu batchmove (z opcją mode "batCopy")

z pozdrowieniami
Janusz P. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1