Tchart - szukam pomysłu na osie

0

Mam piękny programik w którym na komponencie Tchart rysuję funkcje. Wszystko spoko, tylko mam problem z narysowaniem układu współrzędnych.
Przesunięcie osi na środek nie pomaga, bo po przeskalowaniu i przesuwaniu wykresu dalej są na środku ;( . Możliwe, że da się to jakoś zablokować, ale nie mam pojęcia jak. Drugi mój sposób to wykożystanie dwóch kolejnych serii i narysowanie prostych. Nakombinowałam się co by mi pięknie opisał wartości, ale już pod koniec zorientowałam się, że na końcu każdej z osi przydała by się strzałka. Myślę o wykożystaniu wykresu arrow, ale jakoś nie potrafię opanować tego cuda. Niestety muszę to tak dopieszczać, bo to praca magisterska i musi być na błysk.

Bardzo proszę o pomoc. Nawet podsunięcie pomysłu na osie będzie mile wiedziane.

0

To znowu ja :)
Baaaardzo proszę aby ktoś mi napisał przynajmniej czy jest sens szukania sposobu na te osie. Bo ja już po prostu zrobiłam kolejną serię i rysuję:
Chart1.Series[2].AddXY(x,(-Abs((10/11)*x))+5);
ale wygląda to paskudnie a po drugie dodawanie kolejnych serii spowalnia działanie programu.

Proszę o pomoc ;(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1