[DELPHI] Usunac zawartosc katalogu i...

Odpowiedz Nowy wątek
pavvelos
2005-10-07 17:59
pavvelos
0

Witam..
Mam dwa problemy przy programiku, który piszę.


Pierwszy jest to raczej problem dotyczący rozwiązania, algorytmu, a nie błędu:

  • mam katalog A i w nim rózne pliki, m.in plik.exe
  • uruchamiam plik.exe i sobie działam
  • w pewnym momencie program ma usunąć cały katalog wraz z zawartością i się zamknąć (ewentualnie odwrotnie, jak ktoś umie czynić cuda Very Happy)
  • oczywiście nie czyni tego w pełni, gdyż plik.exe jest przecież uruchomiony więc jego nie usunie (resztę plików usuwa) i tym samym nie usunie tez katalogu

Drugi dotyczy wspomnianego wczesniej zamknięcia. Otóż nie mogę zamknąc programu za pomocą:
Application.Terminate;
nie działa też
Close;
Program po prostu jak był tak jest..
Spróbowałem też
halt;
tutaj już zniknęło okno programu, ale sam program nadal widnieje na liście procesów.

W zdarzeniu onCloseQuerry
dałem zapytanie czy na pewno zamknąć.
Jednakże wrzuciłem je w warunek sprawdzający czy zmienna =true
Jeśli =true to pyta się czy zamknąć, jeśli nie =true to zamyka bez pytania.

Przed próbą zamknięcia, program wykonuje takie czynności:

  • ustawia zmienna=false (by w onCloseQuerry nie pytał się później czy zamknąć)
  • wyświetla alert (Application.MessageBox) i po kliknięciu na OK
  • usuwa pliki (patrz problem 1 Very Happy)
  • po tym ma po nim ma się zamknąć, ale nie zamyka

Czy ma ktoś jakiś pomysł, jak to rozwiązać..?

Pozostało 580 znaków

2005-10-08 00:05

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

1) nie da się tak :(. możesz stworzyć plik bat, który będzie czekał aż się exe zamknie i wtedy go usunie

  1. w OnCloseQuwry jest taka zmienna - CanClose. Jak jej nie ustawisz na True to się nie zamknie

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0