Pozycjonowanie komponentów jeden nad drugim.

0

Witam,

Mam taki problem, zrobiłem sobie na formie najpierw po kolei 4 Panele. Ułożyłem je w kwadrat mniej więcej tak:
||
===o===
||

I teraz chciałbym aby tam gdzie jest "o" znalazł się obraze w postaci kółka. ALe tak aby znajdowa się on nad wszystkimi pamelami. Ma to sprawiać wrażenie jakby to kółko łączyło te panele.
Próbowałem tam położyc TImage ale chowa się on pod panele i nie widać go. Nic nie pomaga w tej sytuacji Control->BringToFront.
Może wy wiecie jak to zrobić?
Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

0

Wywołaj na obrazku metodę BringToFront();

0

Tak jak pisałem, BringToFront nie pomaga.

0

To rysuj na panelu. Panel ma uchwyt, a więc możesz po nim rysować.

0

Sorry - nie zauważyłem. PRzyślij mi kod na maila, to zobaczę co się da zrobić.

0

Hmm,

Kodu tu raczej, nie ma co przesyłać bo go w zasadzie nie ma.
Może opiszę jeszcze raz co chcę zrobić.
Otóż mam te 4 panele ułożone w kwadrat i stykają sie one wszystkie jednym rogiem tak jak na rysuknu w pierwszym moim poście. I teraz na formę chcę położyć Ten tImage który w Picture ma jakieś kółko. Chcę żeby ten picture znajdował się ponad wszystkimi panelami i znajdującymi sie na tych panelach ComboBoxami. Labelami itp itd. Chcę uzyskac taki efekt jakby to kółko łączyło ze sobą te Panele w tym właśnie miejscu.
Jednak gdy na formę kładę Image yo chowa się on pod te panele i nie wiem jak zrobić żeby był na samiutkiej górze tych wszystkich warstw.

Może teraz napisałem troche jaśniej....

0

Od początku cię rozumiałem, ale nie sprawdziłem czy BringToFront nie działa (musiałem osobiście :P ). Proponuję takie rozwiązanie - póki nie będzie lepszego - połóż Image na dodatkowym panelu - z nim BringToFront i SendToBack działają bez problemu.

0

To dobry pomysł, jendka teraz mam kolejny problem. Bo chciałbym, żeby ten obrazek był półprzezroczyty. Tzn tak żeby przykrywał wszystko co jest pod nim ale zeby trochę prześwitywał.
I teraz sobie uświadomiłem, że taki obrazek to nie jest najlepsze rozwiązanie.
chyba trzeba by to jakoś rysować, tylko nigdy tego nie robiłem więc nie wiem od czego to zacząć.

0

A do czego te panele mają służyć? Bo mi to wygląda na coś w rodzaju diagramu. Oczywiście mogę się mylić, ale jeśli nie (i być może nawet jeśli tak :]), to lepiej byłoby to wszystko samemu narysować na canvasie formy. Zamiast paneli zwykłe prostokąty, między nimi kółko, wszystko dokładnie tak, jak chcesz i bez kombinowania. Nie wiem, do czego to ma posłużyć, więc nie wiem, czy to będzie rozwiązanie najprostsze, ale na pewno bardziej eleganckie niż panele i jakieś kombinowane image nad nimi :].

0

http://www.pencool.neostrada.pl/ssssss.jpg pod tym adresem wrzuciłem w jpg jak wygląda moja forma. Na środku widać kółko z białym krzyżykiem. Jak widać, znajduje się to nad 4 panelami. Potem chciałbym w ogóle zrobić żeby zamiast takiego kuka było kółko ze strzałką odchodzącą od niego wkiedunku buttona rozpocznij wyszukiwanie. Ale cały problem polega na tym jak zrobić aby ten obrazek był na nimi i to jeszcze półprzezroczysty?

0

podziel kółko na 4 części, na każdym panelu połóż image (w odpowiednim rogu) i daj tam image. Wtedy "reszta" (na której nie ma koła) dodatkowego panelu nie będzie Ci przesłaniać tamtych paneli.

0

Tak też już próbowałem. Niestety nie jest to droga, którą należy iść. Ponieważ jeśli taki Image położę na jednym z czterech paneli w rogu to np. CzeckBoxy będą go przesłaniać. Myślę że jedyną możliwością jest tutaj pozycjonowanie komponentów. Nie wiem jednak czy da się w Delphi coś takiego zrobić. Bo dodatkowym utrudnieniem jest to, że jesli już udało by się zrobić taki półprzezroczysty Image nad tymi wszsytkimi komponentami to trzba by jeszcze byo rozwiązać problem klikania na przesłonięty komponent.
Coś tracę nadzieję, że uda się nam rozwiązać ten problem.....

0
penol napisał(a)

Tak też już próbowałem. Niestety nie jest to droga, którą należy iść. Ponieważ jeśli taki Image położę na jednym z czterech paneli w rogu to np. CzeckBoxy będą go przesłaniać.

no to akurat dla mnie trochę bez sensu - albo mam w danym miejscu kontrolki, które coś znaczę dla usera albo obrazek. Jeśli chcesz mieć checkboxa zasłoniętego przez obrazek, to po co w ogóle ten chceckbox?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1