DBGrid + MySQL

Odpowiedz Nowy wątek
2005-10-04 00:09
0

Witam, mam problem z wyswietleniem tabeli MySQL w DBGrid. Dodam, ze do laczenia sie z baza danych korzystam komponentow dbExpress.
Komponent DBGrid podczas próby użycia TSQLConnection > DataSource (powiązane z TSQLConnection) zgłasza błąd "Operation not allowed on a unidirectional dataset". Wie ktoś moze czym jest spowodowany ten blad ? Szukalem wczesniej na forum i znalazlem troche podobny temat:

http://4programmers.net/Forum/197666?h=DBGrid%20MySQL#197666 ale w nim podano odwolanie do komponentow Zeos'a.

Osobiscie mam problem z zainstalowaniem tych komponentow, pewnie dlatego ze sa one (przynajmiej te ktore posiadam) pod wersje Delphi mniejsze niz 7 a ja wlasnie mam 7 :/ .

Poza tym wygodniej by mi bylo korzystac z komponentow dbExpress, dlatego jesli ktos wie w czym moze tkwic moj problem to prosze o odp., pozdrawiam


Pozostało 580 znaków

2005-10-04 01:08
0

ban na google?????????????????
http://www.google.com/search?[...]=50&ie=utf-8&oe=utf-8 i już w pierwszym linku jest, a jak się nie podoba to http://groups.google.com/grou[...];oe=utf-8&sa=N&tab=wg i jest mnustwo odpowiedzi


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2005-10-04 09:51
0
Misiekd napisał(a)

ban na google?????????????????
http://www.google.com/search?[...]=50&ie=utf-8&oe=utf-8 i już w pierwszym linku jest, a jak się nie podoba to http://groups.google.com/grou[...];oe=utf-8&sa=N&tab=wg i jest mnustwo odpowiedzi

Misiek nie jedź po chłopaku bo on to jest jeden z porządniejszych na tym forum...
a co do problemu to poprostu:
tworzysz Query

Datasource1.DataSet := Jakies_Query;
DBGrid.DataSource := DataSource1; 

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0