Czarne tło zamiast znaków...

0

Wiem że jet to dość głupie pytanie jak dla was ale kiedy napiszę <ort>jakięs </ort>komendy np.
BEGIN
write('wyraz numer 1');
write('wyraz numer 2');
write('wyraz numer 3');
readln;
END.
To po kompilacji wyświetla mi się tylko wiersz poleceń co jest źle ?? Dodam że nie wyskakuje żaden komunikat o błędzie. Proszę pomóżcie. [???]

0

O jaki wiersz polecen Ci chodzi, bo nie rozumiem...

0
Rolly napisał(a)

...wyświetla mi się tylko wiersz...

Może wyświetla ci się tak:

wyraz numer 1wyraz numer 2wyraz numer 3

a <ort>chceż </ort>tak:

wyraz numer 1
wyraz numer 2
wyraz numer 3

???

Jeżeli tak to zamiast write napisz writeln

BEGIN
writeln('wyraz numer 1');
writeln('wyraz numer 2');
writeln('wyraz numer 3');
readln;
END.
0

może byś zaczął od poinformowania nas czy to Delphi czy Pascal, a najlepiej by było jakbyś dał CAŁY kod unitu a nie kawałek

0
Misiekd napisał(a)

może byś zaczął od poinformowania nas czy to Delphi czy Pascal, a najlepiej by było jakbyś dał CAŁY kod unitu a nie kawałek

Przecież to od razu widać, że Pascal :).

0

Jest to oczywiście pascal chodzi mi o to że kiedy skomiluję ten kod to kiedy uruchomię ten mój "program" :) to powinno mi wyświetlić te słowa wyraz 1 itd. a wyświetla mi się tylko wiersz polecen i jest on pusty ale tak jakby coś tam pisało bo kursor nie jest na początku tego wiersza poleceń tylko że nic tam nie pisze co robić ??

0

a jak odróżnisz go od tego?? (ten jest w delphi)

begin
  write('wyraz numer 1');
  write('wyraz numer 2');
  write('wyraz numer 3');
  readln;
end.

Pytam, bo może masz jakiś zmysł specjalny do wyczuwania skąd jest dany kod.

Ja bym to rozróżnił po

{$APPTYPE CONSOLE}

oraz

uses
  SysUtils;

Pascal nie ma tego pierwszego a w tym drukim jest zazwyczaj Crt a nie SysUtils

a tak swoją droga to u mnie ten kod działa normalnie :P
user image

0

więc dlaczego mi się to nie wyświetla ?? dodam że mam XP Prof.

0

Ale czy dobrze rozumiemy?
Odpalasz swój program i pojawia się okno konsoli i widzisz
c:\jakas\sciezka>
(czyli wiersz poleceń) ? 8-|

0

kiedy odpalam ten swój program po skompilowaniu to pokazuje sie tylko pusty wiersz poleceń nic więcej no i tak jak napisałem wcześniej kursor nie jest na początku tylko trochę oddalony tak jakby tam coś pisało ale tego nie widać

0

No to zonk roku. Może odpalasz cmd.exe a nie swój program? Nie wierzę..
Jeśli piszesz w delphi i spod niego odpalasz, to może masz ustawione cmd.exe jako aplikację główną? pod którą Twój program powinien zostać podczepiony?

0
  1. To jest pascal
  2. Odpalam swój program a nie cmd.exe
0

a nie możesz zrobić screena i go tu dać???? jak nie wiesz jak to mi prześlij screena na maila - misiekd(at)poczta(dot)fm

no i wklejenie CAŁEGO kodu nie zawadzi

0

user image

oraz drugi

user image

jak dla mnie to czegoś brakuje w kodzie (dlatego tak krzyczałem, żeby dał cały kod) - a gdzie

program nazwa_programu;
0

Kuźwa - gdzie Ty na drugim screenie masz wiersz poleceń?!?!! :[
To ja się rozpisuje, dumam co jest - ech.

Na przyszłość - wiersz poleceń to ta linia ze znakiem zachęty typu:
C:\>

0

co mam zrobić ??

0
program AAA;
uses
  crt;
begin
  write('wyraz numer 1');
  write('wyraz numer 2');
  write('wyraz numer 3');
  readln;
end.

i zaczni naukę od zdobycia jakichkolwiek materiałów

0

to co napisałeś nadal nie pomaga wciąż "czarne okno"

0
Misiekd napisał(a)
program AAA;
uses
  crt;
begin
  write('wyraz numer 1');
  write('wyraz numer 2');
  write('wyraz numer 3');
  readln;
end.

i zaczni naukę od zdobycia jakichkolwiek materiałów

Szczerze mówiąc, to akurat tutaj "program AAA;" nie jest konieczne (w Pascalu wszystko grzecznie działa i bez tego), również Crt nie jest wymagane do tak podstawowych operacji jak write i readln. Tak czy inaczej nie wiem co się dzieje, że autor widzi tylko czarny ekran...

0

A może jakiegoś breakpointa ustawił czy cuś?

0

a gdzie to mogę pozmieniać ??

0

To ustaw sobie kolor tekstu na 7 (szary) na początku.
Jak? ctrl+f1 i znajdziesz

0

Możesz spróbować stworzyć nowy program, wrócić maksymalnie do domyślnych ustawień, po czym napisać to od początku. Sam kod jest OK, coś musisz mieć skiepszczone w ustawieniach.

0

A napisz tak :>

begin
  asm
    mov ax,3
    int $10
  end;
  write('wyraz numer 1');
  write('wyraz numer 2');
  write('wyraz numer 3');
  readln;
end.
0

już działa ale inny program free pascal z nim nie ma problemów a ten borland to jakis zwalony był dzięki za pomoc

0

No ba, to TP musiał być zwalony... :> (eh)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1