Problem z gglite ggSendMessage

0

Pisze tu <ort>poraz </ort>pierwszy i mam nadzieje ze otrzymam normalna odpowiedz,
chociaz bylo juz podobne pytanie na ten temat. Pisze w Delphi 7e.
Otóż mam problem z funkcja 'GGSendMessage' z komponentu GGlite(najnowsza wersja).

procedure TForm1.Button6Click(Sender: TObject);
begin
Form1.gadu.GGSendMessage(true,2366557,'janek',0)
end;

Po wcisnieciu Button6 wyświetla sie błąd : Projekt nazwa.exe raised exception
class EVariantInvalidArgError with message 'Invalid argument'
.

Mam zainstalowane Indy 9 .Inne funkcje działają bez zarzutówn np.ggSendImage i inne.

0

ZNALAZŁEM W KOŃCU SAM ODPOWIEDŹ hehe .
Zapomniałem o kilku zmiennych a więc:

Na początku programu do programu nalezy dopisać
do ogólnych zmiennych nalezy dopisac :

var MsgFormat:array of variant;

Ogolnie poprawnie wszystko powinno wyglądać tak:

var MsgFormat:array of variant;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
MsgFormat := VarArrayCreate([0,1], varVariant);
MsgFormat[0]:=0;
MsgFormat[1]:='<n>';

gg.GGSendMessage(true,0000000,'test',MsgFormat);
end;

:P

0

kurcze mi i tak nie dochodzi ta wiadomosc nie wiem dlaczego :(

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls, GGLite;

type
  TForm1 = class(TForm)
    Button1: TButton;
    GGLite1: TGGLite;

    procedure Button1Click(Sender: TObject);
  private

  public

  end;

var
  Form1: TForm1;
   MsgFormat: array of variant;
implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
 MsgFormat:array of variant;
begin
MsgFormat := VarArrayCreate([0,1], varVariant);
MsgFormat[0]:=0;
MsgFormat[1]:='<n>';
gglite1.GGSendMessage(true,4888442,'Tresc wiadomosci',MsgFormat);
end;

end.

HELP

0

Może wystarczy

gglite1.GGSendMessage(true,4888442,'Tresc wiadomosci',[]);

??

Ps. GGLite nie używam, więc pewności nie mam... :P

0

GGLite to nie HGG - nie ma [] tylko ma MsgFormat...

Edit:

http://innosetup.klub.chip.pl/TGGLite/help.htm napisał(a)

function GGSendMessage(MsgNew: boolean; MsgTo: int; MsgBody: string; MsgFormat: array of variant): integer;

Funkcja wysyłająca wiadomość do wybranego użytkownika GG. Zaleca się ustawić parametr MsgNew na true. Buźki przesyłane są jako tekst, po pełen spis zapraszam na tą stronę.

Uwaga: Tablica MsgFormat musi zawierać parzystą liczbę elementów. W numerach parzystych podajemy pozycję znaku od którego zaczyna się dane formatowanie (0 - pierwszy znak) a w nieparzystych określamy formatowanie, np. [0,'<i><c><red>',5,'<n>' ]. Określnienie koloru może wystąpić tylko na początku i dotyczyć będzie całości tekstu.
Dostępne kolory:
black, gray, maroon, blue, gold, pistachio, red, lightblue, lightpurple, green,
lemon, lightpink, purple, silver, pink, navy, orange, aqua

Dostępne formatowania:

<b> (bold) pogrubienie, <u> (underline) podkreślenie, <i> (italic) pochylenie, <n> (none) brak, <c> (colour) kolor
</i></i></b></u>

@down: a pusty string nie może być?

0

A jakim typem jest MsgFormat?

Dudekha napisał:

MsgFormat: array of variant;

Jeżeli MsgFormat to tablica, to jeżeli ma być puste to

[]

deklaruje właśnie pustą tablicę...

[EDIT]
Swoją drogą sprawdziłem THGG: ostatni parametr procedury:

MessageFormat: array of const

.

0

kurcze ale nadal nie wiem jak mam wysłać wiadomosc mam pytanie czy zeby wysłac wiadomosc trzeba najpierw sie zalogowac ?? no bo przeciez z jakiegos nr to musi byc wysłane |

HELP||

0

buahahaha, no nie moge :D bede wchodzil czesceij na to forum sie posmiac ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1