Lokalizacja pamięci cache dla FireFox i Opera

0

Mam problem z pobraniem lokalizacji pamięci tymczasowej (na pliki tymczasowe z internetu) dla przeglądarek Opera i Mozilla FireFox na systemie Windows 98 i XP.

Na XP w Opera znalazłem tak:
C:\Documents and Settings\USER\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\cache4\

Na XP w FireFoxie już trzeba kombionować. Poberając lokalizację do Dane aplikacji uzytkownika. Następnie odczyt części folderu cache FF z pliku profiles.ini
i obróbka. Wygląda to tak:
C:\Documents and Settings\USER\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\1sp2e1a1.default\Cache

A pobranie...:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  INI : TINIFile;
  sciezka, user, cache : string;
  Buff : DWORD;
  i : integer;
begin
  Buff := 30;
  SetLength(User, Buff);
  GetUserName(PChar(User), Buff);
  sciezka := 'C:\Documents and Settings\' + user + '\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\';

  INI := TINIFile.Create(sciezka + 'profiles.ini');
  try
    cache := INI.ReadString('Profile0','Path', '');
    for i := length(cache) downto 1 do
      if cache[i] = '/' then cache[i] := '\';
  finally
    INI.Free;

    // lokalizacja pamięci cache FireFoxa
    Label1.Caption := sciezka + cache + '\Cache\';
  end;
end;

A w Windows 98 nie wiem w jakich lokalizacjach tworzy sobie Opera i FireFox pamięć cache.

<ort>poza tym </ort>nie ma sposobu przypadkiem na pobranie tych lokalizacji z rejestru ?

Dzięki za każdą pomoc [soczek]

0

Najłatwiej to zrobić tak:
ściągasz darmowy (i świetny) programik ze strony:
http://www.sysinternals.com/Utilities/ProcessExplorer.html

on Ci wyświetla procesy. Klikasz tam na uruchomioną Mozillę, albo Operę. W widoku wybierasz, żeby na dole pokazywał Uchwyty do plików, a nie DLL-e i masz listę otwartych handlerów.

Dodano:
przeszukiwanie rejestru pod kątem słów "Mozilla", "Firefox", "cache" nie doprowadza do odnalezienia ścieżki dostępu, a przecież słowo Mozilla jest w ścieżce. Wniosek: Cache w Firefoxie jest ustalany na sztywno

0
qdoj napisał(a)

przeszukiwanie rejestru pod kątem słów "Mozilla", "Firefox", "cache" nie doprowadza do odnalezienia ścieżki dostępu, a przecież słowo Mozilla jest w ścieżce. Wniosek: Cache w Firefoxie jest ustalany na sztywno

Tak jak podał qdoj nie ma w rejestrze tych wpisów przynajmniej w kluczach: Software, więc pozostaje dowiedzieć się gdzie to jest i przystosować się do tego.
W Operze łatwo, a FireFoxie korzystając z wpisu w pliku profiles.ini

Jeśli wiecie (o ile macie zainstalowany FireFox i Operę na Windows98 lub Millenium) to podajcie ścieżki do folderów cache tych przeglądarek.

0

aha, no tak, ty nie masz Win98. No to daję Ci na wzór moją ścieżkę do cache:
C:\WINDOWS\Profiles\qdoj\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\9xn91h39.default\Cache

przedostatni segment (9xn91h39.default) jest rodzajem identyfikatora i dla każdego użytkownika będzie wyglądał inaczej, ale zawsze jego nazwa kończy się na .default
Te cyferki i literki przed nim są zawsze inne.

Ta ścieżka nie jest zapisana w Profiles.ini, ale za to możesz tam odczytać tą zamotaną nazwę. U mnie wygląda to tak:
Path=Profiles/9xn91h39.default

0
qdoj napisał(a)

przedostatni segment (9xn91h39.default) jest rodzajem identyfikatora i dla każdego użytkownika będzie wyglądał inaczej, ale zawsze jego nazwa kończy się na .default
Te cyferki i literki przed nim są zawsze inne.

Ta ścieżka nie jest zapisana w Profiles.ini, ale za to możesz tam odczytać tą zamotaną nazwę. U mnie wygląda to tak:
Path=Profiles/9xn91h39.default

Dzięki qdoj. Oto mi chodziło. [soczek]
Właśnie w tym pliku profiles.ini jest zapisana ta część lokalizacji ale jak widać w Win98 jest w innym miejscu.

Jeszcze brakuje od Opery w Windows 98 lub Millenium i będzie OK.

0
qdoj napisał(a)

przedostatni segment (9xn91h39.default) jest rodzajem identyfikatora i dla każdego użytkownika będzie wyglądał inaczej, ale zawsze jego nazwa kończy się na .default
Te cyferki i literki przed nim są zawsze inne.
t

No niestety nie zawsze .default. To zależy od nazwy profilu. Standaardowy profil przy instalacji jest nazywany default, to i katalog sie nazywa costam.default.

A na przykład u mnie są
8csaj3ug.Test i ubcdpb89.Bla, których używam ;)

Trzeba z profiles.ini odczytywać wszystkie profile i we wszystkich czyścić pliki tymczasowe, nie tylko Profile0 - niektórzy mają ich więcej :)

0

Ech, ja nie rozumiem problemu. Po co się bawić w reverse-engeneering Mozilki, która jest bardzo dokładnie udokumentowana i ma udostępnione źródła?
//qdoj: A po co miałem podawać rozwiązanie, skoro już było? Poza tym, takie "zgadywanie co i jak" ma jeszcze jedną bardzo poważną wadę - nigdy nie wiesz, kiedy coś się nie zgodzi z tym, co napisałeś. Jak zajrzysz do źródeł, to może i trochę trudniej to będzie znaleźć, ale będziesz miał pewność, że to co stamtąd wyciągniesz jest na pewno aktualne na każdym kompie, na każdym systemie itp.

0
Ktos napisał(a)

No niestety nie zawsze .default. To zależy od nazwy profilu.

masz rację, ale nigdy ich nie nazywałem i większość ludzi ich nie nazywa. Tak, czy inaczej jest on do odczytania w pliku profilu, więc jest OK.

ad Adam.Pilorz:
Reverse engineering to chyba za mocne słowo. W każdym razie dowodem na to, że jest on jednak lepszy w tym przypadku jest to, że mi się chciało podać rozwiązanie, a Tobie się nie chciało. A przecież chodzi o efektywność.

ad Opi:
jak nikt się nie zgłosi jeszcze przez jakiś czas, to zamontuję Operę u siebie i Ci powiem. Mam akurat Win98, więc to nie problem

0
qdoj napisał(a)

jak nikt się nie zgłosi jeszcze przez jakiś czas, to zamontuję Operę u siebie i Ci powiem. Mam akurat Win98, więc to nie problem

Dzięki za pomoc qdoj. Już miałem na innym forum pisać w tej małej sprawie tylko z Operą...

0

ścieżka do cache:
C:\WINDOWS\Profiles\qdoj\Dane aplikacji\Opera\OPERA\profile\cache4
lub:
C:\Program Files\Opera\profile\cache4
to zależy, co się wybierze przy instalacji. Zaraz na drugiej stronie instalatora jest pytanie czy tworzyć osobne profile dla każdego. Jak to zaznaczysz, to będzie Multi User = 1, w przeciwnym razie = 0

oczywiście - tak, jak w przypadku Liska - 'qdoj' w ścieżkach to nazwa mojego windowsowego profilu

WARIANT1: (gdy Multi User=1)

C:\Program Files\Opera\OperaDef6.ini zawiera:

[System]
Multi User=1 ; If enabled Opera will use Windows profiles to store individual user settings

C:\WINDOWS\Profiles\qdoj\Dane aplikacji\Opera\OPERA\profile\opera6.ini zawiera:

[User Prefs]
Opera Directory=C:\WINDOWS\Profiles\qdoj\Dane aplikacji\Opera\OPERA\profile

ścieżką do "keszu" będzie:
C:\WINDOWS\Profiles\qdoj\Dane aplikacji\Opera\OPERA\profile\cache4\

WARIANT2: (gdy Multi User=0)

C:\Program Files\Opera\OperaDef6.ini zawiera:

[System]
Multi User=0 ; If enabled Opera will use Windows profiles to store individual user settings

C:\Program Files\Opera\profile\opera6.ini zawiera:

[User Prefs]
Opera Directory=C:\PROGRAM FILES\OPERA\profile

ścieżką do "keszu" będzie:
C:\Program Files\Opera\profile\cache4

ad Adam.Pilorz:
Ja Cię rozumiem, bo w sumie masz rację. Sięgając do źródeł byłoby pewniej. Ale przegryzałbym się przez te źródła niezliczoną ilość godzin, bo jestem początkujący - dlatego dla mnie odnalezienie istniejącej informacji potrwa dłużej, niż stworzenie jej od nowa. Smutne, ale prawdziwe.

0

Dzięki za pomoc qdoj [soczek]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1