Błąd wysyłania emaila na o2.pl

0

Mam problem (wcześniej go nie było) z wysłaniem poczty na serwer o2.pl
Prawdopodobnie jest to spowodowane wprowadzeniem zabezpieczeń do wysyłania poczty przed spamem.

Oto kod:

procedure TSearchForm.Wyslij_WynikiClick(Sender: TObject);
var
f : integer;
//idMessage : TIdMessage;
begin
  if Edit_Email.Text = '' then Edit_Email.Color := clRed
else
    begin
     Label104.Caption      := 'Łączenie z serwerem poczty o2.pl ...';
     Application.ProcessMessages;
     ListBox_Zalaczniki.Items.Add(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'plik.txt');


     idMessage := TIdMessage.Create(self);
     idMessage.Body.Add(ListBox_Raport.Items.Text);
     idMessage.From.Text                 := '[email protected]'; // od adresata
     idMessage.Recipients.EMailAddresses := '[email protected]'; // do
     idMessage.Subject                   := 'Temat listu';

     for f := 0 to ListBox_Zalaczniki.Items.Count - 1 do
       begin
         try
           TIdAttachmentFile.Create(idMessage.MessageParts, ListBox_Zalaczniki.Items[f]);
         except on Exception do end;
       end;

   { Użycie autoryzacji także nic nie pomaga przy wysłaniu tego listu} 
   //  Poczta.Authenticate;
   //  Poczta.Username  := 'login';
   //  Poczta.Password  := 'haslo';
  
   Poczta.Host      := 'smtp.o2.pl';
     Poczta.Port      := 25;
     Label104.Caption := 'Trwa wysyłanie raportu';

     try
       try
         Poczta.Connect;
         Poczta.Send(idMessage);
       finally
         Poczta.Disconnect;
         Label104.Caption := 'Raport został wysłany';
         idMessage.Free;
       end
     except
       begin
        Label104.Caption := 'Błąd połączenia z serwerem poczty o2.pl'+#10+
                            'Spróbuj wysłać raport w innym terminie';
       end;
     end;
   end;
end;

Kompilator wskazuje wyjątek w pliku idReplySMTP.pas

procedure TIdReplySMTP.RaiseReplyError;
begin
  raise EIdSMTPReplyError.CreateError(NumericCode,FEnhancedCode,Text.Text);
end;

A u mnie pojawia się po prostu mój wyjątek:

Label104.Caption := 'Błąd połączenia z serwerem poczty o2.pl'+#10+'Spróbuj wysłać raport w innym terminie';

Do tej pory wszystko było dobrze (email wysyłał się idealnie i szybko dochodził)
A teraz od około miesiąca nie można wysłać. To samo na wp.pl
Czy jest jakaś możliwość aby poprawnie wysłać email Z załącznikiem ?
Używam INDY 10 na Delphi 7

0

Probówałeś zmienić nazwę programu pocztowego? Niektóre serwery odrzucają wszystko co przysyła się z oryginalnym nagłówkiem Indy (X-Mailer)

0
Szymek napisał(a)

Probówałeś zmienić nazwę programu pocztowego? Niektóre serwery odrzucają wszystko co przysyła się z oryginalnym nagłówkiem Indy (X-Mailer)

Szymek a gdzie jest ten nagłówek X-Mailer ?

Mam komponent: TIdMessage, TidAntiFreeze ( jest on potrzebny ?) oraz TidSMTP
W TidSMTP jest pole MailAgent to co mam wpisać i czy to to ?

0
Opi napisał(a)

TidAntiFreeze ( jest on potrzebny ?)

Bez niego podobno aplikacja na czas wysłania moze sie zamrozic, ale nie jestem pewnie.

//Do postu ponizej, na upartego mozna usunac TidAntiFreeze i samemu stworzyc nowy watek itd, chyba gdzies tu pisałem o czymś podobnym

0

Dokładnie, na czas połączenia z siecią aplikacja się "zamraża", dzięki TIdAntiFreeze to chyba połączenie idzie do innego wątku, stąd nie ma niepożądanych objawów, które może ktoś zadgorliwy uznać za zawieszenie się programu :)

0

No dobrze, a co z tym nagłówkiem ?
"[...] nagłówek X-Mailer"

0

Chodziło mi o .MailAgent

0

Niestety nic to nie daje :(

Wpisywałem: Outlook Express, TheBat!, The Bat ! i ciągle to samo...
Macie może jakiś działający kod od wysyłania listów, przecież to jest niemożliwe aby się nie dało wysłać... [sciana]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1