Zapobieganie powtornej instalacji

0

Witam.

Zrobilem reczny instalator ktory w skrocie:
-tworzy odpowiednie katalogi
-tworzy skroty w menu start uzytkownika
-rozpakowuje odpowiednie pliki z zasobow instalatora do stworzonych katalogow
-dokonuje odpowiednich wpisow w rejestrze w HKCU.

Jesli jednak ktos usunie recznie menu start, katalogi, pliki, klucze z rejestru to ponowna instalacja znow bedzie mozliwa, a chce temu zapobiec.

No i tak sie zastanawiam: moze podczas pierwszej instalacji zrobic jakis tajemny wpis w rejestrze, a przy ponownej instlacji sprawdzac czy on istnieje? Moze zamiast takiego wpisu stworzyc gdizes jakis plik i nadac mu parametry readonly,hidden,system?

Bede wdzieczny za kazda pomoc.

0

Moim zdaniem ukryty wpis w rejestrze będzie tak samo skuteczny jak ukryty plik. Rejestr będzie chyba jednak bardziej elegancki.

0

Doskonale wiem ze programu nie da sie zabezpieczyc w 100%.
Chodzi mi jedynie o to by zwykla osoba po usunieciu klucza "moj program" w HKCU, folderow programu i plikow i tak nie mogla zainstalowac programu ponownie.

Jesli uwazasz ze rejestr, to powiedz gdzie przykladowo utworzyc taki klucz.

0

No gdziekolwiek, chodzi o to żeby było głęboko :). Ja bym utworzył jakąś wartość w HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\CurrentVersion\Explorer\Advanced, bo tam każdy będzie się bał zmieniać :).

0
berl napisał(a)

Ja bym utworzył jakąś wartość w HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\CurrentVersion\Explorer\Advanced, bo tam każdy będzie się bał zmieniać :).

Ale dopisywanie swoich smieci do innych programow nie jest zbyt eleganckie, potem taki rejestr rosnie i rosnie a ludzie psiocza ze cos im sie dluzej wlacza ;) Niby jeden wpis duzo nie zmienia ale jak dodajesz cos do rejestru to po co wpychac sie do innych aplikacji?

0

Do instalatora dołącz plik_key, Instalator będzie istalował się tak długo jak długo będzie istniał plik_key lub wartość w rejestrze. Gdy będzie brak pliku_key lub wpisy w rejestrze Twój instaltor nie uruchomi się w stan wypalkowywania. Teraz pytanie jak usunąć na trwałe plik_key lub wartość w rejestrze. Gdyby to był instalator 1.4Mb to mógłby znajdować się na dyskietce. Plik_key skasujesz instalatorem z dyskietki. Mało prawdopodobne, że ktoś będzie próbował odzyskać ten plik. Są jednak programy jak Restoration, które przywrócą plik. Musiałbyś nadpisać plik_key jakąś wartością. Przykład kasowania pliku z nadpisaniem wartości znajdziesz w 4p o nazwie "niszczarka'. Gorzej będzie wyglądało, gdy instalator będzie znajdował sie na płytce CD.
P.S. Nie napisałeś komu chcesz podarować ten instalator. Myślę jednak, że z treści postu wynika - użytkownikom nawet nieznajomym. Gdy chcesz podarować znajomemu, znajomej to proponuje instalator porównać do czegoś co jest w uses, albo po ip kompa ;) .

Pozdrawiam ;)

0

spakowany program bedzie dostepny w intranecie i kazdy uzytkownik tej sieci (ok 100000 osob bedzie mogl go sciagnac). Problem w tym ze program ma byc ograniczony czasowo. Jesli zostanie przekroczona data odpowiedni wpis w rejestrze (wlasnie ten sprytnie ukryty) bedzie przechowywac jakas wartosc, ktora nie pozwoli (nawet jesli ktos cofnie sobie date) zainstalowac ponownie sciagnietego z sieci programu.

Mysle ze Advanced w IE to calkiem niezly pomysl. A co myslicie o jakims dodatkowym kluczu w HKEY_CLASSES_ROOT, tam to juz nikt chyba nie zaglada ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1