Sortowanie DBGrid buttonem, nie TitleClick

0

Witam!

Chciałbym posortowac dowolną kolumnę za pomocą Buttona, a nie za pomocą kliknięcia na tytuł kolumny w DBGrid, więc napisałem takie coś:

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
var
Column:Tcolumn;
begin
(Column.Field.DataSet as TTable).IndexFieldNames:='ixNazwisko';
end;

No ale niestety wyskakuje błąd gdy kliknę na przycisk. Czy wie ktoś jak to poprawić? Z góry dzięki!! :)

0

Nie znam się na komponentach bazodanowych, ale ewidentnie tą zmienną Column bierzesz z kosmosu :P. Ani nie stworzyłeś obiektu, ani nie przypisałeś tej zmiennej nic istniejącego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1