lazarus i ukrycie aplikacji z paska zadań

0

Szukam sposobu by program nie był wyświetlany na pasku zadań (działam pod windowsem).
Próbowałem w onCreate: Application.ShowMainForm := false ; ale wyskakuje mi błąd 'Acess violation'.
Jest jeszcze FAQ p.37 ale lazarus nie rozpoznaje Application.WindowLong... (nie pamiętam dokładnie jak to szło).
Czy jest jakiś kod pod Lazarusa (mam wersję 098b i windowsa 2000)

0

spróbuj wpisać to samo czyli application.showmainform:=false;
w źródłach kodów czyli Projekt>pokaż źródła kodów(5 od góry) mam spolszczone delphi więc wieszz.
np.

program Project1;

uses
Forms,
Unit1 in 'Unit1.pas' {Form1};

{$R *.res}

begin
Application.Initialize;
Application.CreateForm(TForm1, Form1);
application.showmainform:=false;
Application.Run;
end.

0
TO_JA napisał(a)

Jest jeszcze FAQ p.37 ale lazarus nie rozpoznaje Application.WindowLong... (nie pamiętam dokładnie jak to szło).
Czy jest jakiś kod pod Lazarusa (mam wersję 098b i windowsa 2000)

A dodajesz do uses Windows?

0

Rzeczywiście zapomniałem o Windows, ale teraz w linii:
Ex:=GetWindowLong(Application.Handle, GWL_EXSTYLE);
zatrzymuje mi się przy Handle

przeniesienie Application.ShowMainForm := false z onCreate do żródeł programu nie powoduje zmian

Dzięki, rozwiązałem problem. Co prawda metoda z FAQ się nie sprawdziła, ale drugi sposób działa - wystarczyło, że usunąłem z onCreate ShowMessage (widocznie to powodowało błąd Access Violation)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1