Jak obciazyc procesor

0

Musze napisac program ktory obciaza procesor, jak to zrobic? zeby jego wykorzystanie bylo kolo 100%. a najlepiej zebym mogl to regulowac. Wiem ze podobny program kiedys byl stosowany do turbo pascala. Ale ja chce sam cos podobnego napisac (tzn. poznac kod :) ).

0
while true do ;
0

hehe - jakis przypadek

[diabel]

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=77532

0
Wolverine napisał(a)
while true do ;

To jest raczej kod na totalne obciążenie systemu czyli na zwis heheh:)

0

A wcale ze nie bo:

repeat until false;
0
Ktos napisał(a)

A wcale ze nie bo:

repeat until false;

dzizas, przeciez to to samo.

Tak na marginesie to smiem watpic czy te konstrukcje generuja 100% obciazenie procesora. IMHO lepiej zastosowac jakies operacje obliczen o zmiennej dlugosci z dzieleniem, mnozeniem, zwiekszyc priorytet watku glownego itd.

0
Ktos napisał(a)

A wcale ze nie bo:

repeat until false;

A z tą linijką to już inna gadka :P

0

mi się wydaje, że najlepiej obciąży się procesor cegłą, tylko będzie to wymagać rozkręcenia obudowy i położenia komputera na boku. jeśli obciążenie procesora będzie za małe, można dorzucić płytę. chodnikową.

// 

[soczek] [rotfl] - Q

0

Zawsze może zalać środek obudowy cementem, podstawić kompa zamiast krzesła i siadnąć na nim - no i może bedzie 100% [diabel] [diabel] [soczek] [soczek]

0

Ja sobie nawet kiedyś napisałem program z dwoma Buttonami bo miałem laptopa w którym był przydźwięk w karcie dźwiękowej jak procek był nie obciążony.

Ten oszałamiający majstersztyk sztuki programistycznej wyglądał tak:

var
  Form1: TForm1;
  e: Boolean;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

begin
e:=False;

repeat
 Application.ProcessMessages;
until e;
end;

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
e:=True;
end;

ale robił co trzeba i przydźwięku nie było. Niestety chwilę później zaczynał szumieć wentylator :-(.

BTW na kompie na którym teraz siedzę program zajmuje tylko 50% procka i trzeba uruchomić dwie kopie żeby zajął 100%. Może dlatego że procesor jest HT? Zamiast 2 kopii pewnie można by przerobic go na dwa wątki, ale mi się nie chce :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1